Dobitnici priznanja ZVO-a Borivoj Čalić i Etno grupa Đurđevak

SAM_9913SAM_9910

Na jučerašnjoj svečanosti povodom obeležavanja 19-te godišnjice Zajedničkog veća opština, predsednik Dragan Crnogorac uručio je priznanja ove srpske institucije. Povelja za doprinos očuvanju i razvoju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpske etničke zajednice na prostoru delovanja ZVO-a uručena je Borivoju Čaliću, istoričaru iz Vukovara koji se više od 30 godina bavi proučavanjem prošlosti vukovarskog kraja, a posebno života i dela Zaharija Orfelina.

“Ova nagrada mi puno znači jer dolazi iz sredine i okruženja u kojem živim i radim i potvrda da je ono što sam radio primećeno”, rekao je Čalić koji je autor knjiga Orfelin (Vukovar 1996.) i Tragovi u trajanju (Vukovar-Zagreb 2014.) te koautor knjige Srpski istočnici o znamenitim Srbima Vukovara, Bačke Palanke i Belog Manastira. Studije i članke objavljivao je u Ljetopisu SKD “Prosvjete”, Letopisu Matice srpske, brojnim časopisima i zbornicima.

Plaketa za izuzetna ostvarenja u korist promocije i sveukupnog jačanja srpske etničke zajednice dodeljena je Vokalno-instrumentalnom etno ansamblu “Đurđevak” iz Bobote koji je osnovan pre četiri godine i za to vreme se afirmisao kao jedan od najpoznatijih ansambala u srpskoj zajednici na istoku Hrvatske koji neguje tradicionalnu srpsku muziku na tradicionalnim instrumentima.

“Ovo je najznačnije priznanje koje smo do sada dobili i velika nam je čast što je srpska zajednica prepoznala naš rad”, rekao je Stanimir Perić, umetnički rukovodilac Đurđevka . Ansambl broji petnaestak članova, a odnedavno je pokrenuta i dečja grupa.

SAM_9909