25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Borovu obeležen Dan opštine i škole

5 min read

WP_20160522_027

Svečanom sednicom Opštinskog veća i prigodnom akademijom, u Borovu je juče obeležen 22. maj – Dan opštine Borovo i mesne škole.
 
Pre 19 godina, 22. maja 1997.godine, Borovo je po četvrti put u svojoj istoriji, dugoj 785 godina, dobilo status opštine, što je doprinelo daljnjoj izgradnji i razvoju našeg mesta. Borovo je proteklih godina veliko gradilište. Krajem prošle godine otpočela je izgradnja kanalizacione mreže, koja se sufinansira sredstvima Evropske unije. Reč je o kapitalnom projektu i investiciji vrednoj 100-ak miliona kuna, ističe načelnik Zoran Baćanović. U Borovu i vikend-naselju na Savulji biće izgrađena kanalizaciona mreža u dužini od gotovo 43 kilometra, a završetak radova očekuje se krajem 2017.godine.
 
U toku su i pripreme za izgradnju reciklažnog dvorišta.
 
“Već sada možemo najaviti izgradnju reciklažnog dvorišta, budući da se krajem juna očekuje raspisivanje konkursa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, koju smo takođe finansirali novcem Fonda i očekujemo da u opštini Borovo bude izgrađeno savremeno reciklažno dvorište, u skladu sa zakonskim obavezama i željom za daljnjim razvojem, čija će ukupna vrednost biti dva miliona kuna, a projekat će s 80 odsto vrednosti sunfinasirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnosti” rekao je u izjavi za medije načelnik Baćanović.
 
Zapošljavanju i ostanku ljudi na području opštine, doprineće i izgradnja bioplinskog postrojenja i pogona za proizvodnju peleta.
 
“S ciljem podsticanja zapošljavanja, privlačenja investitora i zadržavanja mladih ljudi, što je gorući problem, opština Borovo je potpisala ugovor s investitorom iz Italije i usvojila paket podsticajnih mera na Opštinskom veću, kako bi privukli investitora koji u Borovu želi da gradi bioplinsko postojenje i pogon za proizvodnju peleta. Proizvodnja zelene energije u Borovu bi trebala otpočeti 2018. godine. U pogonu za proizvodnju peleta, prema potpisanim ugovorima, trebalo bi biti zaposleno 50-ak meštana Borova” ističe Baćanović.

WP_20160522_009
 

WP_20160522_027

Na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo dodeljena su opštinske povelje i priznanja zaslužnima. Povelje Opštine Borovo dodeljene su Osnovnoj školi Borovo, za izuzetan dugogodišnji doprinos u delatnosti vaspitanja i obrazovanja te angažovanja prosvetnih radnika u izvannastavnim aktivnostima, i posthumno, profesoru doktoru Ljiljani Gehrecke, osnivačici Evropskog doma Vukovar, za izuzetan doprinos u prevazilaženju problema mirne reintegracije i unapređenju međuljudskih odnosa. Priznanje je uručeno sinu pokojne Ljiljane, Stevanu Gehrecke.
 
Priznanja opštine Borovo dodeljena su mladim i talentovanim sportistkinjama, odbojkašici Marti Lukić i košarkašici i atletičarki Melani Bosić, kao i učenici generacije Osnovne škole Borovo, za školsku 2014./2015.godinu, Aleksandri Samardžiji, danas učenici Medicinske škole u Osijeku.

WP_20160522_033
 

WP_20160522_035

U ime nagrađenih, zahvalio se direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević, ističući kako će ova priznanja biti podsticaj za daljnji rad. 

Posle svečane sednice Opštinskog veća, u sportskoj dvorani Osnovne škole Borovo održana je prigodna akademija, na kojoj se od školskih klupa oprostila još jedna generacija osmaka.
 
“Opraštamo se od 44 učenika osmih razreda. To je jedna od većih generacija, u poslednjih nekoliko godina. Na njihovo mesto dolazi generacija budućih prvačića, njih 40. S obzirom na demografsku situaciju u Republici Hrvatskoj, to je zadovoljavajući broj. I ove jeseni imaćemo dva odeljenja prvačića. Danas imamo 297 đaka, što je relativno mali broj u odnosu na zlatne 80-te godine prošlog veka, koje su nažalost prošle, ali sam siguran, točak istorije se okreće, ovo područje je bogato i verujem da će za nekoliko godina broj učenika opet rasti” optimističan je direktor škole Tihomir Jakovljević. Za učenicu-generacije, školske 2015./2016.godine proglašena je Nikolina Božić, koja takođe planira upisati Medicinsku školu.

WP_20160522_071
 

WP_20160522_068

Podsetimo, Osnovna škola Borovo ove godine obeležava nekoliko jubileja, 165 godina od izgradnje stare škole, 80 godina nove školske zgrade u Borovu i 10 godina od generalne obnove škole.
 
Dodaćemo i da su jučerašnjoj proslavi Dana opštine Borovo i mesne škole, uz predstavnike ovdašnjeg društvenog-političkog života, prisustvovali i gosti iz opština Petrovo, Šamac i Pale u Republici Srpskoj. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link