13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Komemoracija na stratištu pod dudovima

3 min read

SAM_9877

SAM_9879

SAM_9880

SAM_9878

U Spomen-parku Dudik u Vukovaru u subotu je obeležena godišnjica stradanja 455 žrtava koje su na najsvirepiji način ubijene za vreme vladavine fašističke NDH u Drugom svetskom ratu. Organizator sećanja na žrtve Dudika je Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.

“Od 31.jula 1941. kada su ubijene prve žrtve iz Bobote do 9.februara 1943. ovi dudovi su bili nemi svedoci stradanja nevinih. U vreme vojnih operacija u Vukovar dolazi specijalni Pavelićev izaslanik, viši redarstveni poverenik za veliku župu Vuka Viktor Tomić koji ustanovljava pokretni preki sud, a s njim i specijalna ustaška jedinica askera koji počinju pripremati jedan od najvećih zločina u zemlji. Dudik postaje stratište seljaka, radnika, žena, devojaka, đaka, skojevaca, rodoljuba iz 61 grada i sela Srema, Slavonije i šire regije”, podsetio je predsednik Lazo Đokić.

Vence je položilo ukupno 26 delegacija: Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara, Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske, SUBNOR-a Srbije, Samostalne demokratske srpske stranke, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Vukovarsko-sremske županije, županijskog Veća srpske nacionalne manjine, Grada Vukovara, opština Borovo i Negoslavci, Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara i opštine Trpinja, SUBNOR-a Bijeljine, Distrikta Brčko, Vrbasa, Mitrovice, Laćarka, Petrovaradina, Sombora, Apatina, SABNOR-a Srebrenika, antifašističkih udruženja Osijeka, Belog Manastira, Trpinje i Borova , Udruženja srpskih porodica “Protiv zaborava” i SDP-a Vukovar.

Nakon polaganja venaca u Dudiku i prigodnog programa koji su izveli Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”pod dirigentskom palicom Jelene Ajduković i recitatori vukovarske Gimnazije pod mentorstvom profesorke Ljiljane Bajac, u Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je svečana akademija na kojoj o zločinima i genocidu NDH govorio profesor istorije iz Vukovara Zoran Jakšić.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link