13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obnovljen osječki zavetni krst

3 min read

osijek, 9 svibanj 2016, 12.00 sati - Banova ulica, Otkrivanje restauriranog križa sv. Marka snimio zdenko pušiæ ------ 3xcolor osijek

osijek, 9 svibanj 2016, 12.00 sati - Banova ulica, Otkrivanje restauriranog križa sv. Marka snimio zdenko pušiæ ------ 3xcolor osijek

U Banovoj ulici u osječkom Donjem gradu ponovo je postavljen restaurisani pravoslavni krst Svetog Marka koji je deo kulturne baštine grada Osijeka, a koji je podignut u prvoj polovini 18.veka kao zavetni krst protiv kuge. Inicijativu da se ovaj krst obnovi pokrenulo je Veće srpske nacionalne manjine grada Osijeka . Predsednik Veća dr Milorad Mišković zahvalio je gradskoj upravi i gradonačelniku Ivici Vrkiću što su prepoznali važnost ovog kulturnog spomenika. Prema njegovim rečima krst Svetog Marka je među osječkim i donjogradskim pravoslavcima poznat i kao Osječki zavetni krst za koji se vežu dva predanja. Prvo predanje govori o tome da je krst podignut kao znak zahvalnosti za prestanak kuge koja je u prvoj polovini 18.veka vladala na tom području, a druga govori o velikom požaru koji se dogodio u Donjem gradu zbog čega je ova ulica dobila naziv Gladni sokak. Danas se ta ulica zove Banova ulica u čast hrvatskom banu Josipu Jelačiću koji je 1849., nakon što su austrijske i hrvatske jedinice, zauzele Osijek i proterale vojnike odane Mađarskoj revoluciji,posetio grad na Dravi. Tada su Donjograđani su kod krsta napravili slavoluk od cveća i svečano dočekali bana Josipa Jelačića, a tadašnji osječki paroh Lazar Bojić pozdravio ga je govorom na narodnom jeziku.

Svečanosti osvećenja krsta prisustvovali su gradonačelnik Ivan Vrkić, donjogradski paroh, protojerej stavrofor Ratomir Petrović, donjogradski katolički župnik, vlč. Ivica Jurić, saborski zastupnik Jaroslav Pecnik i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić kao i brojni pravoslavni vernici. 

Radove na obnovi Krsta, ukupne vrednosti od 70.000 kn, izvelo je komunalno preduzeće Ukop d.o.o.u saradnji s Niteo obrtom d.o.o., slikarima ikone Lanom Ključarić i Miranom Blažekom te restauratorom Miroslavom Benakovićem.

Veće srpske nacionalne manjine grada Osijeka planira da inicira još jednu akciju, obnovu Čarnojevićevog krsta u Osijeku koji je srušen pre 16 godina.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link