13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Produžetak narodnog bića

3 min read

WP_20160508_003

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova učestvovaće trećeg vikenda u julu na 50. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, a svoje društvo i ovdašnju srpsku zajednicu predstavljaće borovskim Kraljicama. Tim povodom Borovo je u nedelju, 8. maja posetio stručni saradnik smotre, istaknuti koreograf i istraživač folklora, profesor Vidoslav Bagur, kako bi još jednom pogledao i snimio borovske Kraljice, pred nastup u Zagrebu. Dan ranije, u subotu, profesor Bagur je posetio Đeletovce i Komletince, a u nedelju poslepodne i Draž u Baranji, čija kulturno-umetnička društva će takođe učestvovati na 50. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Profesor Bagur nas je upoznao i s običajem ženskih obrednih povorki Kraljica, koji je raširen po čitavom slovenskom području, a imaju ga i neslovenski narodi. “To je jedan vrlo stari, predhrišćanski običaj, koji se odvijao u proleće. Završila je zima i dolazi nova vegetacijska godina, pa se narod veselio novoj vegetaciji i životu i onda su praktikovali običaj da mlade, lepe devojke obilaze selo, odevene na poseban način i da pevaju tradicijske tekstove, koji su takođe vrlo stari jer u svom značenju imaju reči koje nisu iz bliže prošlosti već izdaleka. To je zapravo ritual, magija, želja za srećom i plodnošću, za zdravlje ljudima kojima je drago da im Kraljice dođu u kuću i da ih posete”, priča naš sagovornik.

Kako ističe profesor Bagur, posebnost borovskih kraljica je da kraljicama prvo pridruže malo dete, koje uzme mač u ruku, što ima simbolično značenje i predstavlja novi život, produžetak življenja i narodnog bića.

Razgovor s profesorom Vidoslavom Bagurom i predsednikom KUD-a “Branislav Nušić” iz Borova Radom Bosićem objavićemo u “Pozivnici” emisiji iz kulture Radio Borova, koja je na programu u idući četvrtak, 12. maja od 12 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link