22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležen Dan nacionalnih manjina VSŽ

2 min read

nac-manjine-Kopiraj (1)

U Petrovcima je u nedelju, 8. maja obeležen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije, u okviru Evropske nedelje koja se na području naše županije obeležava od 8. do 14. maja.

Na ovogodišnjoj smotri, srpsku nacionalnu manjinu predstavili su Aktiv žena SDSS-a iz Negoslavaca i Kulturno-umetničko društvo “Bekrija” iz Negoslavaca.

Iako u skromnijim uslovima, žene iz Negoslavaca predvođene sekretarkom ZVO Draganom Jeckov, pripremile su tradicionalna jela s naglaskom na uskršnje običaje Srba na ovom području.

Uspešnom predstavljanju srpske nacionalne manjine doprineli su i mladi folkloraši s pesama i igrom iz okoline Beograda.

Posetioci su na dobro opremljenom štandu imali priliku prelistati Bilten Srpskog narodnog veća, list “Izvor” čiji je izdavač Zajedničko veće opština i završne projektne izveštaje o stanju ljudskih prava u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Prilikom svečane sednice Koordinacije Veća i predstavnika nacionalnih manjina, kojoj je prisustvovao i župan Božo Galić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, podsetio je prisutne na mnoga nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, pre svega registracije škola na srpskom jeziku, podzastupljenosti u zapošljavanju i finansiranja manjinskih institucija te zatražio poštovanje preuzetih obaveza, navodi se u saopštenju za javnost Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, koje je potpisao sekretar Vinko Lazić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.