18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dan otvorenih vrata škole

4 min read

WP_20160426_013

Dan otvorenih vrata škole

U okviru projekta “Zeleni start up”, finansiranog od strane Evropske unije, Tehnička škola “Nikole Tesle” iz Borova naselja organizovala je juče, u vremenu od 11 do 14 časova, Dan otvorenih vrata škole. U goste su pozvali učenike osmih razreda s područja Grada Vukovara i okolnih mesta, kako bi im predstavili strukovno obrazovanje i programe, rekao je u razgovoru za Radio Borovo direktor škole Đorđe Lukić.

“Cilj je da se edukuju učenici osmih razreda, o onome šta mi radimo unutar naše ustanove i da pridobijemo te učenike da se upišu u našu školu. U našoj školi učenici se obrazuju za zanimanja ekološkog tehničara, tehničara za računarstvo, tehničara za vozila i vozna sredstva i elektrotehničara, što su četverogodišnja zanimanja, odnosno za trogodišnja zanimanja autolimara, automehaničara, elektroinstalatera, plinoinstalatera i vodoinstalatera”, priča direktor Lukić.

Školu danas pohađa 430 učenika, a najpopularnije zanimanje je tehničar za računarstvo. Nastava je organizovana na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu te na srpskom jeziku i ćirilici, po modelu A, za učenike pripadnike srpske nacionalne manjine.

Na Danu otvorenih vrata Tehničke škole “Nikola Tesla” predstavljeni su i rezultati projekta “Zeleni start up”, čija će završna konferencija biti održana 29. aprila u Vukovaru.

Škola je nosilac IPA EU projekta „Zeleni start-up“ koji ima za cilj edukaciju nastavnika i uvođenje novih sadržaja u nastavu iz područja upravljanja otpadom, alternativnih izvora energije, proizvodnje biodizela i ekološke poljoprivrede. Uz edukaciju nastavnika izrađuju se priručnici i novi elementi školskog kurikuluma čime će oplemeniti već postojeća zanimanja elementima održive zajednice. Opremanjem kabineta alternativnim izvorima energije, koristeći neiscrpne izvore energije Sunca i vetra, dolazi se do besplatne energije koju dalje planiraju koristiti u projektima održivog razvoja zajednice.

Pored nastavnih sadržaja, učenici Tehničke škole “Nikola Tesla” aktivni su i u vannastavnim aktivnostima. U kabinetu robotike, u okviru Dana otvorenih vrata škole, predstavljen je robot Niko, nazvan po Nikoli Tesli, koji je završni rad učenika Mladena Bogdanovića.

” Niku sam programirao oko mesec dana. Dobio je ime po naučniku Nikoli Tesli. Robot radi sklekove i čučnjeve, maše levom i desnom rukom ….” priča Mladen. Mentor ovom učeniku četvrtog razreda bio je Zoran Konjević, diplomirani inženjer elektrotehnike koji u Tehničkoj školi Nikole Tesle predaje elektro-grupu predmeta, uključujući i robotiku.

Nastavnica Darinka Arbutina, koja u Osnovnoj školi “Nikole Andrića” u Vukovaru predaje prirodu, biologiju i hemiju, ističe da osmaci još nemaju izgrađen stav kod izbora budućeg zanimanja. Smatra da bi bilo dobro na ovakva predstavljanja strukovnih programa pozvati i roditelje, koji će usmeriti svoju decu prema deficitarnim zanimanjima. Da je tako, potvrdila nam je i učenica osmog razreda Osnovne škole “Nikole Andrića” Nikolina Vladisavljević, koja se još dvoumi oko izbora budućeg zanimanja i škole koju će upisati. Za sada joj je najinteresantnije zanimanje ekološkog tehničara.

Prednost Tehničke škole “Nikola Tesla”  je i to što je nakon obnove jedna od najsavremenijih i najlepše uređenih škola u gradu. U školi se provodi i obrazovanje odraslih, prekvalifikacija i doškolovanje, a zanimljivo je da je na popisu zanimanja za odrasle i zanimanje obućarski tehničar, kojeg nema u redovnom školskom programu. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.