25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sporni ugovori o najmu stanova

2 min read

WP_20160422_004

Vukovarskim stanarima je ovih dana dostavljeno oko 1200 ugovora o najmu državnih stanova. Tim ugovorima država, putem Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, građanima nameće obaveze koje ne mogu izvršiti i koje su protivne zakonu, upozorio je na konferenciji za novinare u gradskoj većnici zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković.
 
Od građana se, pojašnjava Milaković, traži plaćanje najma za 10 i više godina unazad. Ukoliko ne potpišu sporne ugovore neće moći otkupiti stanove, pa se mnogi plaše da bi mogli završiti na ulici.
 
Drugi problem je onemogućavanje građana u ostvarenju prava na otkup stanova od strane Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i vršenje pritiska, radi neosnovane naplate velikih novčanih iznosa za regres pričuve, protivno odlukama Vrhovnog suda, ističe zamenik vukovarskog gradonačelnika.
 
Milaković je prozvao državu za inertnost jer u poslednjih 18 godina, odnosno od mirne reintegracije do danas, nije rešeno pitanje najma i otkupa stanova u Vukovaru. Značajan broj ili, kako se procenjuje, polovina stanara, nema zaključene ugovore o najmu stanova, a sada odgovornost za nerešenu stambenu problematiku država prebacuje na građane. Jedino što im preostaje jeste da se za svoja prava izbore sudskim putem, zaključuje Milaković, iako sumnja u takav ishod. Smatra da građani posle svega nemaju poverenja u pravnu državu.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link