21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Penzioni sistem je neodrživ

3 min read

nada sikic

Penzioni sistem je neodrživ jer u velikom broju županija uključujući i Vukovarsko-sremsku ima više penzionera nego zaposlenih. Ako nastavimo na ovakav način svi ćemo biti socijalni slučajevi kad odemo u penziju” rekla je danas u Vukovaru ministarka rada i penzionog sistema Nada Šikić odgovarajući na novinarska pitanja vezana za najavljenu reformu penzionog sistema koja predviđa odlazak u penziju tek sa 67 godina starosti.

“To je predlog koji je upućen u okviru evropskog semestra. Takav predlog mora proći javnu raspravu, moraju biti uključeni svi socijalni partneri, tripartitno veće i naravno mora proći saborsku proceduru. Nakon toga možemo razmišljati o tome da li će to biti prihvaćeno ili neće. Mi ćemo sve sugestije naših partnera u donošenju zakona prihvatiti”, rekla je Šikić.

Novinare je zanimalo i zašto je ministarka reagovala na ograničavanje iznosa telefonskih troškova te troškova smeštaja na službenim putovanjima za ministre i službenike ministarstava.

“Mislim da se rad ministra vrednuje na kraju mandata. Ne možemo to valorizovati cenom koštanja telefonskog razgovara. Uzmimo za primer, u mom ministarstvu koleginica svakodnevno komunicira s Bruxellesom. Da li ćemo izgubiti sredstva iz EU fondova jer telefonski račun ne sme preći 400 kuna. Šta je u tom segmentu skuplje? Prema mom mišljenju, ako ona dobro ne odradi svoj posao, onda više ne može raditi u ministarstvu, a ne da joj ograničavam telefonski račun. To je nešto što je za mene neprihvatljivo…Ili da nas dve odlazimo na službeno putovanje pa ja spavam u jednom hotelu, a moj pomoćnik u drugom. Svi koji radimo ne koristimo ništa što bi predstavljalo luksuz . Pokušavamo u svim ekonomskim merama biti razumni”, rekla je Šikić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.