Treba privući domaće turiste

ministar kliman

Ministar turizma Anton Kliman posetio je danas Vukovarsko-sremsku županiju gde je o mogućnostima razvoja kontinentalnog turizma na području županije razgovarao sa županom Božom Galićem, gradonačelnicima i direktorima Turističkih kancelarija Turističkih zajednica Vukovarsko-sremske županije i gradova te Opštine Nijemci. Na sastanku je bilo reči i o rekonstrukciji vukovarskog Vodotornja za koju Ministarstvo turizma u skladu s pravilnicima može izdvojiti maksimalno milion kuna. Ministar je istakao da Vukovar ne sme biti samo destinacija za memorijalni ili ratni turizam. “Vukovar ima puno više za ponuditi; od Vučedola, kulturne, do gastronomske ponude. Vukovar sa svojom okolinom i susednim gardovima VEZAT u jednoj ukupnosti turističke ponude na ovom području. Zato je potrebna sinergija svih jedinicia lokalne samouprave, ali i jedna dobra osimišljenost na nivou županije. Moramo motivisati i stimulisati domaće turiste da dolaze, nemojmo se zaboraviti da će hrliti horde stranaca”, rekao je ministar. Dodao je da je ministarstvo pripremilo čitav set konkretnih mera koje bi trebale doprineti daljnjem razvoju kontinentalnog turizma, ali je istakao da se može iz Zagreba diktirati koja destinacija će se turistički razvijati. “Destinacija mora biti prepoznata u lokalnoj zajednici i uobličena u turistički proizvod i onda kao takva biti ponuđena tržištu”, rekao je ministar Kliman.

Prema službenim podacima ministarstva 95 odsto ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj evidentirano je na Jadranu, 2,5 odsto noćenja zabeleženo je u Zagrebu, a ostatak u drugim kontinentalnim delovima Hrvatske. Od predstojeće turističke sezone ministar Kliman očekuje 4 do 5 odsto bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu.

Vukovarsko-sremska županija je u prošloj godini ostvarila više od 110 hiljada noćenja. “To su respektabilni rezultati ako se uzme u obzir da su u zadnje dve godine iz različitih ministarstava stizale preporuke turistima da ne dolaze, pre dve godine zbog opasnosti od epidemije nakon poplava, a prošle godine zbog izbegličkog talasa koji je prolazio kroz našu županiju”, kaže Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-sremske županije. Prema njenim rečima u prva tri meseca ove godine beleži se porast noćenja za 8,3 odsto , te 22,9 odsto više dolazaka turista u odnosu na 2015. godinu. U te podatke nisu uračunati turisti koji dolaze rečnim kruzerima.

Nakon sastanka u županiji ministar je posetio Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Ladanjsko imanje Principovac, Stare iločke podrume, Gradski muzej Vinkovci i OPG-u Ilije Rimca u Cerni.