23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Knjige koje leče dušu

3 min read

SAM_9845

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima održana je promocija knjiga protojereja-stavrofora Predraga Azapa, vinkovačkog paroha. Reč je o tri knjige s duhovnim poukama, porukama i jevanđeljskim mislima koje su predstavljene i na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, prošle godine u oktobru. Prva knjiga, “Kad je Bog na prvom mestu, sve je na svom mestu”, po kojoj je nazvano i upriličeno duhovno veče, nastala je na osnovu tekstova koje je prota Azap pisao kao urednik časopisa “Preobraženje” Eparhije Osječkopoljske i baranjske. Drugu knjigu “Svetitelji Božji – lekari u svim bolestima” napisao je, kako kaže, na nagovor prijatelja i parohijana s kojima često komunicira putem društvenih mreža.

“Moja parohija je dosta raspršena, zahvata četvrtinu Eparhije, grad Vinkovce, celu Cvelferiju i županjsku Posavinu i nekad je teško ljude okupiti pa im pišem i odgovaram na pitanja. Dnevno dobijam od sto do dvesto pisama s pitanjima o duhovnosti, veri, religiji. Knjiga opisuje 12 pravoslavnih svetaca koji su i sami bolovali od određenih bolesti, ali su bili i lekari. Među njima su najpoznatiji Sveti Vasilije Ostroški, Nektarije Eginski Čudotvorac, Sveta Petka Paraskeva, Sveti Luka, Sveti Kozma i Damjan i drugi”, kaže otac Predrag. Treća knjiga nosi naslov “30 dana s Bogorodicom” i sadrži molitve za svaki dan u mesecu.

Najvažnija poruka ovih knjiga je da vera i molitva pomažu čoveku u svim prilikama, jer čovek ima tri dimenzije: psihu koju leči psihijatar, telo koje leči lekar i dušu koju leči moltiva. Danas se to zove hagioterapija, što od grčke reči agios (sveti) znači sveta terapija”, pojašnjava prota Azap.

O knjigama je govorio i protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Pravoslavne opšte gimnazije “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu. 

“Kroz ove knjige otkrivamo oca Predraga kao pisca, ali na prvom mestu kao sveštenoslužitelja, i to vernog, vrednog i upornog u iznalaženju uvek nekog novog pristupa i načina kako biti blizak vernicima i onima koji će to tek postati. On svakako iznosi određene bogoslovske istine i koristi takvu terminologiju, ali nikad ne zaobilazi ravan svakodnevnog života. Otuda u ovim knjigama i pregršt tema kao što su razni socijalni problemi, porodični odnosi, brak, mladi, mladi i ljubav, selo i grad, odnosi unutar zajednice, sve što se ocu Predragu čini blisko, o čemu razmišlja i što kao poruku šalje svojim vernicima”, kaže otac Slobodan.

Tekstove iz knjiga čitale su učenice Pravoslavne gimnazije, a u muzičkom delu programa nastupila je Etno grupa Đurđevak te narodni frulaš i gajdaš Stanimir Perić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.