19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izložba ručnih radova i starina

5 min read

WP_20160416_015

U Bršadinu je proteklog vikenda održana 4. izložba ručnih radova i starina, u organizaciji sekcije “Svilen konac”.
 
– Ovo je četvrta izložba koju organizuje sekcija “Svilen konac”. Sekcija deluje u sastavu SKD Prosvjeta pododbora Bršadin. Pre nekih pet godina, pretežno ženski deo članstva pododbora Bršadin inicirao je formiranje sekcije, s ciljem očuvanja materijalne tradicije sela, pre svega ručnih radova i drugih rukotvorina naših žena, tako smo i prvu izložbu koja je realizovana 2013.godine nazvali “Izložba ručnih radova žena”. Kasnije smo naziv izložbe proširili na izložbu ručnih radova i starina, s obzirom da značajan broj eksplonata predstavljaju upravo starine. Sekcija je oformljena 2013.godine, a ova izložba je kruna i presek njihovog rada tokom godine – ističe Bojan Lazić, predsednik bršadinske Prosvjete.
 
Naša sagovornica u Bršadinu bila je i voditeljka sekcije “Svilen konac” Snežana Milinković. koja nas je upoznala s aktivnostima bršadinskih žena.
 
– Želimo pokazati našoj deci kako se nekad živelo i da očuvamo tradiciju našeg sela. Krenuli smo s ručnim radovima, a onda smo na tavanima starih kuća pronašli starine. Pronašli smo vredne eksponate, spavaću sobu, kuhinju, krevete, sanduke, ćupove …. sve ono što su ljudi smatrali bezvrednim, a danas je opet na ceni. Održavamo i radionice, tako da smo ove godine organizovali radionice izrade domaćeg sapuna, šaranja vaskršnjih jaja voskom i veza. U sekciji su većinom žene. Ima nas 10-ak aktivnih –  priča Snežana i dodaje da su za tradiciju i običaje uspeli zainteresovati i mlađe.
 
-Prošle godine smo imali radionice veza i tkanja, što je privuklo veći broj devojčica, koje su s nama vezle i tkale, što nas je oduševilo – dodaje naša sagovornica.
 
Kako se izrađuje domaći sapun, posetiocima izložbe pokazala je članica sekcije Anđelka Mitrović.
 
– Potrebno je 5 kilograma svinjske masti, 5 litara vode i 1 kilogram sode. Mast mora biti topla, voda vruća i meša se dva i po sata. Kada se sapun odvoji od vode, pokupimo ga, stavimo u kalupe da se stegne i drugi dan sečemo i pakujemo – priča bršadinska penzionerka.
 
Iako se ovakav sapun više ne priprema ni na selu, s nostalgijom se priseća da je nekad bio nezamenjiv u domaćinstvu. Njime se prala kosa, ali i veš, iskuvavale kuhinjske krpe …. I sve je, dodaje, bilo savršeno čisto i belo. Ova penzionerka je čitav svoj život provela u Bršadinu koji neizmerno voli, čak i miris svog sela.  A Bršadin, kaže, miriše na šljive i Vuku.
 
U tehniku šaranja voskom vaskršnjih jaja, posetioce izložbe, a posebno najmlađe, uputio je bršadinski paroh, protojerej Ljubenko Jović. Sama tehnika nije komplikovana, ali traži i zahteva preciznost, veštu ruku i dosta vremena, truda i rada.
 
-Zadovoljstvo je tim veće jer nam dolazi najveći i najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs – ističe otac Ljubenko, koji je pohvalio trud i dobru organizaciju bršadinskih žena, okupljenih u sekciji “Svilen konac”.
 
Organizaciju ove izložbe ručnih radova i starina pozdravio je i načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.
 
– Opština Trpinja je tu da pomogne, materijalno i na svaki drugi način, sve ove aktivnosti i trud koji se ulaže. Smatramo da su za društveni život naše opštine ove aktivnosti izuzetno važne i da time pokazujemo naš angažman u lokalnoj zajednici i negovanje tradicije i običaja –  kaže načelnik Palić.
 
Izložba je u Domu kulture u Bršadinu bila otvorena u subotu i nedelju, od 12 do 20 časova. Pored poklon-sapunčića, posetioci su bili počašćeni tradicionalnim poslasticama od dizanog testa – lepinjicama, listićima i gužvarama.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.