23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nastavak saradnje bratskih opština

3 min read

delegacija Borova u Petrovu

Delegacija opštine Borovo na čelu s načelnikom Zoranom Baćanovićem boravila je u zvaničnoj poseti opštini Petrovo u Republici Srpskoj s ciljem produbljivanja kulturne, sportske i privredne saradnje ove dve bratske opštine.
„Budući da je dobar deo Borovčana poreklom sa Ozrena naša namera i želja je da folklornu tradiciju Ozrena, korake, igru, nošnju, što vernije prikažemo našim novim generacijama, a najbolje o svemu tome naučićemo upravo ovde. U tome će nam pomoći Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Kakmuža na čelu sa direktorom Zoranom Vasićem“, rekao je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, dodavši da je ova poseta iskorištena i za povezivanje lovačkih udruženja iz Petrova i Borova.  Zavičajno Udruženje Srba Ozrena i Posavine, kako je istakao predsjednik ovog udruženja Rajko Lukić, nastoji da sačuva tradiciju i običaje kraja iz kog su pre više od pola veka tadašnje generacije otišle u Borovo.
„Ako ne znaš ko si moraš se osvrnuti i pogledati odakle si. Rođene su nove generacije na prostoru Borova ali mi taj mladi naraštaj želimo obogatiti tradicijom i običajima Ozrena, prostora gde su im koreni“, rekla je Svetlana Ostojić, umetnički rukovodilac folklorne grupe Zavičajnog udruženja Srba sa Ozrena i iz Posavine.
„Nama je veliko zadovoljstvo što dobru saradnju i pobratimske veze koje imamo sa Borovom jačamo i na ovaj način, i što su Borovčani, zahvaljujući ovom zavičajnom udruženju, i dalje Ozrenci koji čuvaju običaje i tradiciju zajedničkog nam rodnog kraja“, istakao je načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Tom prilikom načelnici opština su naglasili da će u budućnosti akcenat biti stavljen na jačanje privredne saradnje i da će kroz zajedničke projekte raditi na privlačenju investicija, pre svega iz fondova Evropske Unije.  U narednom periodu, kako je dogovoreno, na stadionu Lužanjak u Petrovu, fudbalski klubovi iz Borova i Petrova odigraće revijalnu utakmicu, koja će biti prva utakmica odigrana u večernjem terminu, pod reflektorima koji su nedavno postavljeni na ovom stadionu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.