27/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Roditelji ne odustaju od zahteva

3 min read

SAM_9834

Peticiju za smenu direktorke Osnovne škole Bršadin Tatjane Lukić do sada je potpisalo 98 odsto roditelja učenika ove škole, ali i dobar deo meštana Bršadina, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju su u Domu kulture u Bršadinu organizovali Veće srpske nacionalne manjione opštine Trpinja i Veće roditelja učenika Osnovne škole Bršadin. Roditelji potpisuju peticiju jer su nezadovoljni predlogom Statuta škole po kojem bi ova obrazovna ustanova trebala biti registrovana kao većinska, s nastavom na hrvatskom jeziku i pismu. Takav stav zastupa i Veće srpske nacionalne manjine opštine Trpinja na čijem je čelu Srđan Sekulić.

“Mi insistiramo na tome da ona bude registrovana na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Kao zajednici nam je potrebna ustanova, nećemo se zadovoljiti s odeljenjima. Ako ta škola bude registrovana kao većinska škola, ona po zakonu ukoliko ima manje od 150 učenika, a u ovom trenutku ima upola manje od broja propisanog zakonom, ta škola gubi status osnovne škole, postaje područna škola i priklanja se teritorijalno najbližoj školi. Za posledicu imamo da će učenici Bršadina već od petog razreda postati putnici. Imamo za posledicu i gubljenje radnih mesta. Ovo nije problem samo roditelja i dece već je jedan širi problem. Sve što tražimo u skladu je sa zakonom i u okvirima naših prava”, istakao je Sekulić.

Na konferenciji za novinare govorila je i Vesna Kosanović, zamenica predsednika Veća roditelja koja je istakla nezdravu i lošu atmosferu te gotovo nikakvu komunikaciju između roditelja i direktorke. U pismu koje su uputili ministru nauke, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru roditelji navode da će ukoliko se ne udovolji njihovim zahtevima, bojkotovati nastavu.

Direktorka škole Tatjana Lukić je ranije izjavila da je Statut bršadinske Osnovne škole identičan Statutima drugih škola i da prava deci na obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nisu uskraćena.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.