Saopštenje dogradonačelnika Milakovića

Milakovic Srdjan

“Blokiranje Srbije od strane Hrvatske u otvaranju poglavlja o ljudskim pravima ne bi trebalo biti iznenađenje ni za koga, ko živi u stvarnosti na ovim prostorima. Hrvatska koristi svoju trenutnu poziciju da ostvari ono što smatra da je njen interes u odnosima sa Srbijom. U tom konteksu postavlja se pitanje odgovornosti onih koji su zastupali interese srpske zajednice u Hrvatskoj u vreme kada je Hrvatska pristupala Evropskoj uniji”, navodi u saopštenju za javnost zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković.
 
“Zašto Srbi u Hrvatskoj nisu u većoj meri iskoristili tadašnju poziciju, radi poboljšanja svog položaja, treba pitati one koji već 18 godina zastupaju srpsku zajednicu”, smatra Milaković.
 
U saopštenju za javnost osvrnuo se i na aktuelna dešavanja, vezano za predstojeću komemoraciju u Jasenovcu.
 
“Kada je u pitanju sve što se dešava oko Jasenovca, odnosu prema ustaškom režimu i zločinima treba reći da relativizacija nije prisutna od juče, nego je dugogodišnji proces koji ima svoje uporište u obrazovanju, medijima i porodičnom vaspitanju” ističe Milaković i podseća da današnje generacije često nisu u stanju razlučiti razliku između Tita i Pavelića, jugoslovenske i ustaške države.
 
Takođe smatra da srpska zajednica na sebi ne može nositi prevelik teret državnog čuvara antifašizma i njegovog nasleđa u Hrvatskoj, kao što joj to njeni predstavnici stavljaju u zadatak.
 
 
“To mora biti zadatak državnih institucija, a mi trebamo graditi kulturu sećanja, u skladu s našim mogućnostima,” ističe, uz ostalo, Srđan Milaković.