17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SNV neće u Jasenovac

4 min read

jasenovac

Srpsko narodno veće – nacionalna koordinacija veća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon provedenih konsultacija donelo je jednoglasnu odluku da neće učestvovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, koju organizuje JUSP-a Jasenovac, te se tako pridružuje odluci koju je već donela Koordinacija židovskih opština u Republici Hrvatskoj. U saopštenju za javnost SNV-a navodi se nekoliko razloga za takvu odluku.

“Prvo, Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom, oglušilo se na naš dopis kojim smo zajedno sa ostalim institucijama naroda žrtava jasenovačkog logora smrti i predstavnicima antifašističkih organizacija poslali pre gotovo dva meseca. Tim pismom smo, između ostalog, iskazali naše nezadovoljstvo postavom muzeja i odgađanjem imenovanja Saveta JUSP Jasenovac te pozvali na razgovor o programu ovogodišnje komemoracije.

Drugo, niz je događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizirati, umanjiti pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mestima počinio ustaški pokret za vreme kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

Treće, na javnim skupovima, medijima i u javnom prostoru mogu se čuti i videti poruke kojima se obnavljaju vrednosti ustaškog pokreta, veliča njegova ideologija i njegovi predstavnici, a što za posledicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama.

Četvrto, nažalost adekvatnih odgovora, reakcija i kritika ovih pojava, koje su po našim zakonima kažnjive, nema ni od političkih ni od pravosudnih institucija Republike Hrvatske. Što više, oni koji upozoravaju na ovakve pojave, a među koje spada i naša institucija, neretko su predmet javnih napada i uvreda. Stoga u atmosferi u kojoj se vređaju sećanja na žrtve, u kojoj se negira stradanje a veliča one koji su ga uzrokovali, ne preostaje nam drugo nego da na ovaj način upozorimo da je krajnji momenat da se ovakvo stanje počne menjati”, navodi se u saopštenju SNV-a i dodaje:

“Poput drugih institucija naroda žrtava godinama smo se trudili da sarađujemo sa nadležnim državnim telima, te se neretko prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali. Činili smo to s uverenjem da možemo doći do komemoracijske prakse koja će biti takva da će u njoj u prvom redu biti mesta za sećanje na stradanje, za osudu karaktera i razmera zločina i ustaške zločinačke ideologije te za promociju vrednosti antifašizma. Nažalost, ove godine se nemamo čemu prilagođavati, jer je to postalo opasno po sam smisao komemoracije.

Ovom odlukom želimo ukazati na opštu atmosferu u društvu, na poruke koje dolaze iz Ministarstva i od samog ministra, kao i na našu isključenost iz razgovora o instituciji JUSP Jasenovac i komemoraciji. Vreme je da se zaustavi opasna praksa u kojoj će se jedan dan formalno komemorirati u Jasenovcu, a 364 ostala dana u godini nesmetano relativizirati, umanjivati i negirati ustaški zločin genocida počinjen u Jasenovcu i na drugim mestima u vreme NDH te tolerisati i oživljavati ideologiju pokreta koji je zločin osmislio i proveo”, zaključuje se na kraju saopštenja koje je potpisao predsednik Srpskog narodnog veća prof.dr.sc.Milorad Pupovac.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.