Saopštenje VSNM Trpinja

 

Picture_011

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Trpinja izrazilo je nezadovoljstvo predloženim statutima Osnovnih škola Bršadin i Bobota. “Smatramo da će ovi statuti, ukoliko budu usvojeni, urušiti sve ono za šta se zalažemo proteklih 20-ak godina, od mirne reintegracije do danas, kada je obrazovanje u pitanju”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja apeluju na sve članove školskih odbora, bez obzira na njihova politička, verska i kulturološka uverenja, da stanu u odbranu interesa, kako se navodi, pre svega naše dece, roditelja, ali i samih radnika u školi te u zaštitu srpskih nacionalnih interesa, kako bismo konačno ostvarili svoja teško stečena prava, poručuju u saopštenju.

Takođe ističu kako je u interesu srpske zajednice da se sve škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu u Vukovarsko-sremskoj županiji, registruju kao manjinske škole, u čijim statutima će stajati da se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, slično statutima manjinskih škola Čeha, Italijana i Mađara, a ne kao u predloženim statutima u kojima stoji da se nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

“Mi ćemo kao manjinsko veće biti u obavezi da o svemu obavestimo roditelje i zainteresovanu javnost te u tu svrhu po potrebi organizujemo javne skupove, na kojima bismo ukazali na sve prednosti manjinskih škola i pogubnost ovako sročenih i predloženih statuta. Stoga vas, kao odgovorne ljude, na iste i pozivamo, kako bi svi imali jasan uvid u ovo, za nas Srbe, veoma bitno pitanje” navodi se u saopštenju Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja koje je potpisao predsednik Srđan Sekulić. Odluku da se na ovaj način obrate javnosti doneli su na poslednjoj sednici, u ponedeljak, 4. aprila.