18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izborna skupština borovske Prosvjete

3 min read

WP_20160331_001

Na sinoć održanoj izbornoj skupštini Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo za predsednicu je ponovo izabrana Sretenka Čaović, koja je na čelu Pododbora od osnivanja 1998.godine. Dužnost zamenice predsednice u naredne četiri godine obavljaće Danijela Atlagić, sekretara Dragan Savanović, a blagajnika Siniša Roknić. Članovi Predsedništva su Ljubica Mađarević, Petko Tomić, Duško Popović, Aleksandar Bjelovuk i Miroslav Svirac. Izabrani su i delegati za Glavnu skupštinu društva sa sedištem u Zagrebu i njihovi zamenici. Delegati su Sretenka Čaović, Dragan Savanović i Ljubica Mađarević, a zamenici delegata Danijela Atlagić, Zoran Kojić i Branislava Bjegović.
 
Predsednica Pododbora Sretenka Čaović zadovoljna je brojnim aktivnostima koje su realizovali tokom prošle godine, uprkos skromnim finansijskim sredstvima. Uz tradicionalnu Svetosavsku akademiju, kojom je obeležena krsna slava društva, borovska Prosvjeta je organizovala književne i dramske večeri, likovne izložbe i koncerte. Posebno zapažen bio je okrugli sto povodom 120. godišnjice rođenja Tome Maksimovića, nekadašnjeg predsednika Opštine Borovo i Srpskog privrednog društva “Privrednik” te direktora fabrike “Bata”, koji je održan krajem prošle godine. Borovska Prosvjeta sufinansirala je i izdavanje romana “Aleksa Paunović – Porodična hronika” Ljiljane Pekić – Paunović te zbirke “Pesme tihe nostalgije” Desanke Šijaković.
 
Prioritet u radu je razvoj bibliotečne delatnosti. Biblioteka Pododbora danas ima bibliotekara-administratora, zaposlenog na pola radnog vremena, 447 korisnika i 7.770 naslova. Pododbor je prošle godine rasplagao budžetom od oko 44.600 kuna, od čega je 12 hiljada kuna redovna godišnja dotacija Opštine Borovo, a ostalo su sredstva odobrena za programe od strane Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, koja pododborima uplaćuje centrala društva u Zagrebu te članarina.
 
Pored učešća na smotrama recitatora i literaraca, koje se održavaju kao pretprogrami Prosvjetine manifestacije “Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema”, u planu za ovu godinu su i književne tribine, kojima će borovska Prosvjeta obeležiti 160. godišnjicu smrti Jovana Sterije Popovića i 100. godišnjicu smrti Petra Kočića te likovne izložbe Aleksandra Bjelovuka i Slobodana Jovičića.
 
Borovski pododbor je sa svojih više od 120 članova treći po veličini Prosvjetin pododbor u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba i Rijeke.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.