18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministar Horvat u Vukovaru

3 min read

Horvat u Vukovaru

Ministar preduzetništva i obrta Darko Horvat posetio je novootvorene pogone za proizvodnju drvenih gajbica za pakovanje i transport voća i povrća firme Smiljanić, u koje je investirano 12,9 miliona kuna. Izrazio je zadovoljstvo tim preduzetničkim poduhvatom čiji je proizvod našao prostor na hrvatskom tržištu, s mogućnostima plasmana i na tržište EU. 

Reč je o projektu koji je sufinansiran iz strukturnih fondova EU sa 7,8 miliona kuna, a drugi deo sredstava kroz HBOR-ov kredit po relativno pristojnoj kamatnoj stopi i to je smernica koju treba utabati, izjavio je novinarima po obilasku pogona ministar Horvat dodajući da će do kraja godine umesto kredita HBOR-a preduzetnicima biti na raspolaganju poseban fond.

“Do kraja godine oformiće se poseban fond u iznosu većem od 500 miliona evra, koji će preduzetnici moći koristiti kada ne budu imali vlastitu akumulaciju da bi pokrenuti projekat završili, uz doprinos bespovratnih sredstava koja Hrvatskoj stoje na raspolaganju u strukturnim fondovima Europske unije”, rekao je ministar i dodao da će preduzetnicima do 2020. godine biti na raspolaganju preko 1,5 milijardi kuna pod daleko jednostavnijim uslovima.

Da u svemu postoje brojne administrativne prepreke potvrdio je i sam preduzetnik Mirko Smiljanić.

“Da bi se jedan ovakav projekat realizovao treba vlastita štamparija za potrebne papire, koji po sebi predstavljaju čitavu biblioteku. Sam projekat je imao preko 700 strana. Za realizaciju projekta treba imati dobru ideju koju će neko prihvatiti, potom tim iskusnih konsultanata koji će ideju kanalizirati u papire i administraciju koju prepoznaju evropski fondovi, imati jako puno strpljenja i planirane novce, dok vreme realizacije projekta treba pomnožiti sa tri, a potrebne živce s hiljadu”, rekao je Smiljanić..

Trenutno je na proizvodnji drvenih gajbica za voće i povrće zaposleno 12 radnika, a planirano je u dogledno vreme zapošljavanje još 9. Kapacitet pogona je 2000 drvenih gajbica na sat, ali za sada potrebe tržišta još nisu tako velike.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.