15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ujedinjeni protiv fašizma

2 min read

WP_20160319_007

Migracijska kriza i antimigracijsko raspoloženje u Evropi su plodno tlo za rehabilitaciju poraženih i odbačenih ideja i ideologija, a naš odgovor na fašizaciju društva je i osnivanje Antifašističke lige Republike Hrvatske, ocenio je na subotnjoj, godišnjoj izveštajnoj skupštini borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista predsednik organizacije Slobodan Landup.
 
Kako bi rad organizacije približili mladima, pored obeležavanja značajnih datuma iz NOB-a u ovoj godini planiraju i održavanje okruglog stola ili tribine na temu antifašizma i fašizma u svetu. Takođe, planiraju i izlet za svoje članove na Frušku goru, gde će im domaćin biti SUBNOR Sremske Mitrovice. U sklopu jednodnevne ekskurzije, između ostalog, planiran je i obilazak tzv. Rohalj baza, turističkog odredišta i spomen obeležja na Fruškoj gori, iznad sela Divoša kod Sremske Mitrovice. Naziv potiče od prezimena divoške porodice Rohalj, na čijem zemljištu se se za vreme Drugog svetskog rata okupili partizani. Tu se nalazilo i partizansko odredište, sklop zemunica – baza sa radionicama za popravku oružja i zborno mesto za prebacivanje partizanskih brigada na slobodnu teritoriju u istočnoj Bosni. Ovaj izlet planiran je posle borovskog kirbaja, odnosno nakon 15.avgusta.
 
Borovsko antifašističko udruženje danas ima 124 člana, a u planu je i daljnje omasovljenje i uključivanje mlađih članova u organizaciju, čiji rad sufinansira Opština Borovo s četiri hiljade kuna godišnje dotacije, koliko je planirano u budžetu za ovu godinu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.