13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Poseta delegacije Ukrajine

2 min read

SAM_9746

Vukovarsku-sremsku županiju posetila je delegacija Ukrajine koju je predvodio izaslanik predsednika Ukrajine Andrij Taranov u pratnji ukrajinskog ambasadora u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka. Ukrajinsku delegaciju u Palati Srem primio je vukovarsko-sremski župan sa saradnicima. Tema razgovora bila je hrvatsko iskustvo mirne reintegracije koje bi moglo poslužiti ukrajinskim vlastima u pokušaju rešavanja ratnog sukoba na tom području. Ambasador Ukrajine Oleksandr Levčenko, nekadašnji dožupan Krima koji je sada pod kontrolom Ruske Federacije, izjavio je da je Ukrajina zainteresovana za mirno rešenje te da su došli čuti na koji način je mirna reintegracija provedena u Hrvatskoj.

“Naš glavni interes je tema mirne reintegracije područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, jer tu situaciju imamo i na Dombasu i realizacija sporazuma od 13 tačaka koji predviđa povratak u državno-pravni prostor Ukrajine područja koje je puno veće od istočne Slavonije i zahteva puno truda, pregovaračke snage i pritiskanja druge strane prema miru”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj. Na novinarsko pitanje Levčenko je prokomentarisao aktuelnu situaciju u Ukrajini.

“Krimsko polutostrvo mora biti vraćeno Ukrajini. To pitanje mora biti rešeneo, jasno, na miran način. Ruska vojska, kao što je bez jednog metka ušla u Krim, tako mora i izaći. Jasno je samo sebi da neće, ali postoji sistem međunarodnih sankcija, i mora se organizovati poseban pregovarački sto za Krim”, rekao je Levčenko. Vukovarsko-sremski župan Božo Galić istakao je dobru saradnju kako Hrvatske i Ukrajine tako i Vukovarsko-sremske županije s ukrajinskim ambasadorom, a potpisan je i sporazum sa Zakarpatskom oblasti. Na raspolaganju smo da kažemo svoja iskustva iz mirne reintegracije kako bi im bilo lakše ukoliko se taj proces bude odvijao u Ukrajini, rekao je Galić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link