22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vatru gasi, brata spasi

4 min read

IMG_20160313_102431

U Borovu je juče održana godišnja izborna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Miroljub Mladenović. Dužnost zamenika predsednika i u naredne četiri godine obavljaće Janoš Pinter, dužnost zapovednika Slađan Bogdanović dok zamenik zapovednika i sekretar ostaje Alen Cvijanović. Uz predsednika i zapovednika borovskog DVD-a, članovi Upravnog odbora su i Slobodan Mađarević, Nemanja Cvijanović, Desimir Demonjić, Miroslav Maljenović i Janoš Pinter. Izabran je i Nadzorni odbor u sastavu: Dragoslav Mirosavljević, Dražen Macakanja i Zoran Dragić. U Sud časti izabrani su Ljuban Šukunda, Bojan Mirosavljević i Aleksandar Mladenović, a za spremištara koji brine o vatrogasnoj opremi Miloš Nedić. 

Na jučerašnjoj skupštini usvojeni su izveštaji o radu u prošloj godini. Članovi skupštine informisani su i o Planu rada i predlogu budžeta za ovu godinu, koji su usvojeni krajem prošle godine. “Prioritet i u ovoj godini biće zaštita ljudi, građana opštine Borovo i imovine te rad s decom”, rekao je za Radio Borovo predsednik DVD-a Borovo Miroljub Mladenović. U budućnosti u planu je i adaptacija, odnosno podizanje sprata na zgradi Vatrogasnog doma.
 
Tokom protekle godine borovski vatrogasci imali su pet intervencija, u kojima – na sreću – niko nije bio ozbiljnije ugrožen niti povređen. Za razliku od 2014.godine, koju su obeležili požari na otvorenom, prošle godine gašeni su požari na stambenim objektima. “Intervencija je, zahvaljujući i preventivnom radu i zaštiti, iz godine u godinu sve manje”, ističe zapovednik DVD-a Slađan Bogdanović. Borovski DVD raspolaže navalnim vozilom, a prošle godine kupljena je i višenamenska korpa za visinske intervencije. Nada se da će se iznaći i sredstva za kupovinu auto-cisterne za gašenje požara na onim lokacijama gde vatrogasci nemaju pristup vodi.

Borovski DVD danas ima više od 60 članova, kaže zamenik zapovednika Alen Cvijanović. “Starijih članova je 40-ak od čega 20-ak operativnih za gašenje požara, s položenim stručnim ispitom i lekarskim pregledom. Takođe, u svojim redovima imamo i 20-ak dece što je dobro, ali svakako može i bolje” kaže zamenik zapovednika DVD-a Alen Cvijanović.

Rad borovskog DVD-a u skladu sa zakonskom obavezom sufinansira opština Borovo. Za 2015. godinu izdvojeno je 220 hiljada kuna iz opštinskog budžeta. Pored redovne godišnje dotacije, sredstvima iz opštinskog budžeta kupljena je auto-korpa za visinske intervencije. Ove godine opština će za redovno finansiranje DVD-a, kako je planirano, izdvojiti 150 hiljada kuna. U znak dobre saradnje s lokalnom samoupravom, na jučerašnjoj skupštini u članstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo primljeni su načelnik Zoran Baćanović, zamenik načelnika Duško Drobić, predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić i njegov zamenik Milan Poznanović. Pored pristupnica na poklon su dobili crvene majice s grbom DVD-a Borovo. 
 
 Uz predstavnike Županijske vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne jedinice Vukovar, jučerašnjoj skupštini prisustvovali su i predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bijelog Brda, Bobote, Dalja, Jagodnjaka, Ostrova, Nuštra i Silaša. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.