18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Čuvari tradicije i običaja

3 min read

IMG_20160309_191012

Sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra Borovo održana godišnja, izveštajna skupština Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu po sekcijama za prošlu godinu te plan i program rada i finansijski plan za 2016. godinu, težak 160 hiljada kuna, od čega je 48 hiljada kuna redovna godišnja dotacija Opštine Borovo.
 
Društvo danas broji 148 aktivnih članova u četiri sekcije, najbrojnijoj foklornoj, zatim, tamburaškoj, dramskoj i likovnoj sekciji. Predsednik društva Rado Bosić zadovoljan je brojnim aktivnostima koje su proveli tokom 2015.godine. Društvo je imalo 39 nastupa, od čega 17 u Borovu. Posebno se zahvalio Opštini Borovo, Zajedničkom veću opština i Vukovarsko-sremskoj županiji na finansijskoj pomoći i podršci, ali i brojnim sponzorima, roditeljima i meštanima Borova koji svojim dobrovoljnim prilozima pomažu rad društva.
 
Pored aktivnosti realizovanih od početka godine do danas, već u subotu, 12. marta, u školskoj sportskoj dvorani u Borovu organizuju celovečernji koncert s početkom u 19,30. U programu će učestvovati folklorna i tamburaška sekcija s vokalnim solistima, kao i dramska sekcija društva. Gosti programa biće članovi folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu.
 
Društvo je pokretač i organizator manifestacija međunarodnog karaktera, koje se u našem mestu održavaju više od dve decenije, Međunarodnog festivala folklora, Međunarodne likovne kolonije i Međunarodne fišijade, popularnog takmičenja u kuvanju fiša za “Zlatni kotlić Borova” koje okupi i do pet stotina posetilaca. 
 
Sinoćnjoj skupštini prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, načelnik Zoran Baćanović, zamenik načelnika Duško Drobić, predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić te predstavnici ustanova, institucija i udruženja koja deluju na području opštine Borovo, iskazavši podršku radu ovog društva u promociji Borova, širom Hrvatske i regiona.
 
Borovski KUD će u decembru ove godine svečano obeležiti 65 godina od osnivanja. Društvo je osnovano davne 1951.godine. Rad društva obnovljen je 1996.godine i od tada do danas radi u kontinuitetu, okupljajući kulturne amatere svih životnih dobi, s fokusom na rad s decom i mladima, koji istražuju i čuvaju kulturno blago, narodne običaje i tradiciju ovdašnje srpske zajednice.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.