15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministar Šustar u Vukovaru

3 min read

WP_20160309_017

Ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji se od juče nalazi u dvodnevnoj poseti Vukovarsko-sremskoj županiji danas se susreo s vukovarsko-sremskim županom Božom Galićem i gradonačelnicima Vukovara, Vinkovaca, Iloka, Županje i Otoka.

“Teme su bile problematika u školstvu, način finansiranja, kurikulumi, obnova. Veseli me što ministar ima razumevanja i što će pratiti naše projekte”, rekao je župan Galić.

Hrvatska ne može ići u demografsku obnovu ako zapostavi obrazovanje, od osnovne škole do sveučilišta”, rekao je ministar Šustar koji je za svoju prvu radnu posetu izabrao Vukovarsko-sremsku županiju. Istakao je da za podizanje standarda u školstvu, osim državnog budžeta treba koristiti i dostupna sredstva iz EU fondova i tom pravcu je pohvalio županijske vlasti koje su shvatile potrebu apliciranja prema fondovima EU. Ministar je nakon sastanka u Palati Srem posetio Osnovnu školu Nikole Andrića, jedinu neobnovljenu osnovnu školu u Vukovaru. Uverio se da je stanje, kako je rekao, još i gore nego što je to mogao čuti na sastanaku s direktorima škola organizovanom sinoć u kancelariji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Direktorica škole Josipa Sauha Kotromanović izrazila je očekivanje da će obnova ove škole biti jedan od prioriteta ministarstva i da će krenuti što pre.

U ovoj školi se nastava odvija na hrvatskom jeziku i pismu, ali i na srpskom jeziku i ćirilici po modelu A. Problema, ističe direktorica, osim onih materijalne prirode, nema.

Programe obrazovanja srpske nacionalne manjine o kojima se u hrvatskoj javnosti govori kao o problemu, iako se radi o zakonom zagarantovanom pravu koje ostvaruju i druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, prokomentarisao je i ministar Šustar. “Nacionalne manjine su bogatstvo Hrvatske. Mi ćemo tome vrlo pažljivo pristupiti. Treba biti oprezan i nastojati da se dođe rešenja koje svima odgovara. To su osetljiva pitanja i tome ova Vlada želi  pristupiti ozbiljno, evropski, a ne da se generišu konflikti “, poručio je ministar.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link