Gubi se osnovni značaj

WP_20160308_027

Udruženje žena Vukovar organizovalo je juče u svojim prostorijama proslavu Međunarodnog dana žena. Koordinatorka Udruženja Mirjana Mizdrak – Mišanović upozorila je, u razgovoru za Radio Borovo, da ovaj praznik s godinama sve više gubi na svom osnovnom značaju.
 
“Ovaj praznik se često svodi na poklanjanje cveća, poneku lepu reč ili gestu, ali nekad je ovaj dan značio mnogo više. Predstavljao je dan borbe i izlaska iz patrijarhalnih okvira reakcionarne istorije, koja je žene vekovima tretirala kao građane drugog reda. Kroz radničku i socijalističku borbu, ideju koja je po prvi put i bez diskriminacije, ženu i muškarca tretirala kao jednako važna ljudska bića, žene su svojim angažmanom postigle brojne pobede protiv nejednakosti , seksizma i drugih nepravdi koje su proizašle iz neravnopravnosti spolova” podseća naša sagovornica.
 
Danas, više nego ikad, poručuju iz Udruženja žena Vukovar, važno je podsetiti kako sva prava koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno data, za njih su se morale izboriti, a ta borba je često bila žestoka i teška. “Danas ponovo svedočimo temeljitom revizionizmu, koji ženu ponovo gura sve dublje u okvire patrijarhalnog sistema. Žene se neretko predstavlja kao objekat, njihov simbol često postaje predmet marketinških kampanja, čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti. Ženama se agresivno nameće materijalistička potrošačka ideologija, promovišu se vrednosti koje sugerišu, kako se sve u životu svodi na fizičku lepotu, ispraznu spoljašnjost i podobnost tzv. jačem spolu”, napominje Mizdrak-Mišanović.
 
Ovo Udruženje svoj dugogodišnji rad temelji na osnaživanju žena, njihovoj podšci, suzbijanju nasilja nad ženama, psihosocijalnoj pomoći te direktnom radu sa osobama treće dobi, kroz Klub osoba treće dobi. Juče su na osmomartovskoj proslavi u Borovu-naselju okupili 30-ak sugrađanki koje su se družile i zabavile, uz osveženje i poklone koje je dobila svaka od njih.