20/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Orešković:Vojska na granicama

2 min read

Oreskovic

Hrvatska bi mogla da rasporedi svoje oružane snage na granicama, kako bi pomogla policiji u kontroli migrantskih tokova u odgovoru na izbegličku krizu, izjavio je danas hrvatski premijer Tihomir Orešković.

“Ukoliko upotreba vojske postane neophodna, aktiviraćemo tu opciju. To bi bila pomoć u olakšavanju procedure”, rekao je Orešković na konferenciji za novinare u Berlinu, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

Susedna Slovenija je takav potez odobrila prošlog meseca usvojivši izmene postojećih zakona, a kroz sličan proces bi morala da prođe i Hrvatska ukoliko se na to odluči, navodi britanska agencija.

I bugarski parlament je 25. februara jednoglasno usvojio izmene Zakona o odbrambenim i oružanim snagama i odobrio učescće vojske u zaštiti granica zbog sve većeg migracionog pritiska.

Vlast i opozicija u Hrvatskoj podeljeni su u pogledu potrebe za slanjem vojske na granicu, pa tako predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner kaže da to zavisi od bezbednosne procene, dok bivši ministar obrane Ante Kotromanović (SDP) smatra da Hrvatska ne treba da žuri sa slanjem vojske na granicu. (Tanjug)

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.