Feniks – lider među udruženjima

WP_20160228_004

U Borovu je juče održana godišnja, izveštajna skupština borovskog Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks”, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu u prošloj te plan i program rada za ovu godinu.
 
Članovi “Feniksa” izlagali su tokom protekle sezone na osam izložbi, osvojiviši više od stotinu nagrada. Poslednja u nizu je upravo završena 1. Evropska izložba balkanskih rasa golubova i živine u Sofiji. Naime, u okviru reprezentacije Hrvatskog saveza udruženja uzgajivača malih životinja, koja se na ovoj izložbi predstavila sa 110 eksponata, borovsko udruženje predstavljali su Bojan Popović iz Mohova sa pačetinskim golubovima i brodskim prevrtačima, Milovan Novaković iz Dalja i Goran Vučković iz Borova sa pačetinskim golubovima. Titulu evropskog šampiona osvojio je pačetinski golub Bojana Popovića, koji je ujedno i prvi član borovskog “Feniksa” koji je uspeo da osvoji evropsku šampionsku titulu. 
 
Najznačajnija aktivnost borovskih uzgajivača je organizacija izložbe malih životinja “AnFex Borovo”. Na prošlogodišnjoj 8. Međužupanijskoj izložbi, održanoj u dva dela, od 1. do 4. te od 23. do 25. oktobra, učestvovao je rekordan broj izlagača, njih 120 sa oko 550 eksponata. U “Feniksu” su posebno ponosni na edukativni rad s mladima, budućim uzgajivačima. Voditelju terarističke sekcije, 24-godišnjem Kristijanu Lebaru iz Borova naselja,  na osnovu odluke Upravnog odbora dodeljeno je priznanje za profesionalan rad na organizaciji 8. međužupanijske izložbe malih životinja “anFex Borovo 2015”, u sklopu koje je, na 7. izložbi akvaristike i teraristike, održao predavanja o terarističkim životinjama i zaštiti životinja za više od 500 učenika osnovnih škola iz Borova i Vukovara. 
 
Udruženje “Feniks” osnovano je 25. februara 2007.godine. Danas okuplja 96 članova iz tri županije, u 10 sekcija, od čega 12-ero dece, tako da u okviru udruženja deluje i sekcija juniora.
 
U 2015.godini Opština Borovo sufinansirala je rad udruženja sa 23 hiljade kuna. Jučerašnjoj skupštini, održanoj u velikoj sali Kulturnog centra u Borovu, prisustvovao i načelnik Zoran Baćanović. Pohvalivši njihov rad, istakao je da je borovski “Feniks” lider u novim okolnostima, u kojima deluju udruženja u Hrvatskoj, prema novom Zakonu, ali i po organizaciji i rezultatima svog rada, povlačenju sredstava, okupljanju podmlatka i promociji Borova.
 
Više o ovoj temi poslušajte u emisiji “Na dnevnom redu” Radio Borova u sredu, 2. marta od 12 časova i 10 minuta.