13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Suprostavljanje diskriminaciji

2 min read

Aleksandar Tolnauer

Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske pozvao je političku, kulturnu i sveukupnu javnost da se suprotstavi svim pojavama diskriminacije onih koji su drugačiji od većine po svojim individualnim i kolektivnim osobinama, uključujući nacionalne, verske, rasne, rodne i dobne karakteristike te političke i idejne orijentacije.
 
Poštovanje prava na slobodno mišljenje, kritički stav prema vladajućoj politici i tolerancija spadaju u osnovni izraz evropskih vrednosti, koje smo kao članica Evropske unije u potpunosti prihvatili. Međutim, ovi principi imaju smisao jedino ako se ne primenjuju selektivno i ako deluju univerzalno izvan zadatih političkih i ideoloških okvira’, poručuje u saopštenju Savet za nacionalne manjine.
 
Manjinska i ljudska prava ne zavise prvenstveno o ustavu, zakonu i deklaracijama, nego o etici i moralnom svetonazoru zajednice u kojoj se trebaju ostvarivati i konzumirati. Dobro je poznato iz istorije kakve posledice snose manjinske grupe kada ih se getoizuje, dehumanizuje, a onda u tako stvorenoj društvenoj klimi i atmosferi eliminiše iz javnog, kulturnog i političkog života, bez poštovanja, empatije i pravne zaštite. Jednostavno rečeno, proglašavaju se suvišnima’, zaključuje u saopštenju krovno telo nacionalnih manjina na državnom nivou, na čijem je čelu Aleksandar Tolnauer.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link