25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Prihvaćeni zahtevi sindikata

2 min read

petar matijevic

Predlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, vredan nešto manje od 400.000 evra, koji je Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDiV) uputio novom vlasniku poljoprivrednih zadruga u Jankovcima i Negoslavcima, srpskom poduzetniku Petru Matijeviću u vezi s najavljenim otkazima, u celosti je prihvaćen.
 
U saopštenju za javnost koje je juče poslao predsednik PPDiV-a Šimo Orešković navodi se da su radnici odbili ranije ponuđeni program zbrinjavanja viška radnika te novom vlasniku dostavili svoj predlog kolektivnog zbrinjavanja viška radnika u kojem u sedam tačaka traže poboljšane uslove zbrinjavanja za 44 radnika u dve zadruge.
 
Između ostalog, radnici traže 1500 kuna otpremnine po godini staža, posebne uslove za socijalno ugrožene, prestanak ugovora o radu s 1. martom 2016. i isplatu plata za pripadajući otkazni rok. Na sve radničke zahteve Matijević je pristao. Najavio je otpuštanje 11 radnika u Poljoprivrednoj zadruzi Negoslavci i 28 u Jankovcima, gde se, osim predviđenih, još pet radnika javilo za raskid ugovora o radu pod istim uslovima kao i otpušteni radnici.
 
Srpski preduzetnik Petar Matijević kojeg zovu i “kraljem mesa”, poljoprivredne zadruge u Negoslavcima i Jankovcima kupio je u novembru 2015. od hrvatskog preduzetnika Envera Moralića, a sa zadružnom infrastrukturom i mehanizacijom u njegovo je vlasništvo prešlo oko 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta.
 
U saopštenju za javnost PPDiV ističe zadovoljstvo postignutim dogovorom sa željom da, kako se navodi, gospodin Matijević uspešno posluje, izradi razvojne programe uz novo zapošljavanje i daljnja ulaganja u Hrvatskoj.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link