15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otkaz samohranoj majci

4 min read

SAM_9681

Radnici u Poljoprivrednim zadrugama Jankovci i Negoslavci kojima je novi vlasnik Petar Matijević podelio otkaze, traže veće otpremnine. Matijević je za zbrinjavanje radnika kao tehnološkog viška ponudio minimum po zakonima RH odnosno prosečno 34 hiljade kuna otpremnine po radniku, a u Sindikatu PPDiV-a, kako prenose mediji, traže više, oko 80 hiljada kuna. Poljoprivredne zadruge u Negoslavcima i Jankovcima bile su u vlasništvu zadrugara koji su 2013.godine svoje zadružne udele prodali Enveru Moraliću, a on ih je dve godine kasnije prodao Matijeviću. I dok radnike u PZ Jankovci štiti sindikat, 11 otpuštenih radnika negoslavačke zadruge je prepušteno samima sebi jer nisu sindikalno organizovani. Borka Suvajdžić je otkaz dobila nakon 23 godine radnog staža u zadruzi. Bila je spremačica, a radila je i na otkupnoj stanici mleka.

“Otkaz mi je stigao poštom početkom februara. Iako se šuškalo da u zadruzi ima viška radnika, niko nije očekivao da će broj zaposlenih biti prepolovljen”, priča ova Negoslavčanka koja sada odrađuje tromesečni otkazni rok. Ogorčena je što se Matijević nije ni pojavio već je poslao svog advokata koji je radnike obavestio da će im biti isplaćena otpremnina u visini jedne trećine plate po godini radnog staža. U njenom slučaju to je 21 hiljada kuna. Borka je samohrana majka koja brine o 32-godišnjem sinu obolelom od cerebralne paralize i 15-godišnjoj ćerki.

“Šta da ja radim s tim? Imam 52 godine starosti i 33 godine staža i tek ću 2021.godine ostvariti pravo na prevremenu penziju. Ne vidim se nigde, u ovim godinama niko me neće zaposliti. Ne mogu otići ni negde dalje da radim jer moj sin ima epilepsiju i moram biti s njim”, kaže Borka. Naša sagovornica podseća da je Enver Moralić nakon što je kupio negoslavačku zadrugu takođe smanjio broj zaposlenih, ali uz otpremnine u iznosu od četiri hiljade kuna po godini radnog staža kojima su radnici bili zadovoljni.

“Ponuđeno nam je da uložimo žalbu, ali kome ću se žaliti. Neću nikoga da molim niti da klečim pred njim. To sam rekla i Matijevićevom advokatu”, kaže Borka.

Nakon što su u javnost izašle informacije o otpuštanju radnika uz optužbe da je socijalno neodgovoran, Matijević je poručio da u Hrvatskoj želi poslovati po evropskim standardima.

“Ja sam poslovan čovek, vodim radnu, a ne socijalnu politiku, ali nisam socijalno nedgovoran jer je program zbrinjavanja napravljen po najvišim standardima i uz poštivanje svih važećih propisa u Hrvatskoj, uključujući i Zakon o radu”, rekao je Matijević koji je za izradu radno-socijalnog programa angažovao advokatsku kancelariju iz Zagreba specijalizovanu za radno pravo. Dodao je kako je sindikat prećutao da su advokatska kancelarija i dvojica njegovih saradnika pregovarali s radnicima, ali da su neki od njih tražili 10 do 20 puta veće otpremnine od zakonom propisanih.

“Bio sam spreman ponuditi više, ali kako je kompromis izostao otpremnine smo podelili po zakonu”, rekao je Matijević. Dodao je da bi te zadruge, da nisu prodane, zbog dugova i neracionalnog poslovanja vrlo brzo otišle u stečaj nakon čega bi svi radnici ostali bez posla.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.