23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Diskriminacija Srba i Roma

2 min read

amnesty international

U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba i Roma, navodi se u godišnjem izveštaju Amnesti internešnala (AI) u kojem se napominje da se prošle godine Hrvatska borila s problemom velikog broja izbeglica i migranata, ali se vlastima zamera da nisu poklonile dovoljnu pažnju ranjivim osobama, prenosi Tanjug.

Proslava vojno-policijske akcije Oluje “u kojoj je 200.000 Srba proterano iz Hrvatske 1995.” pojačala je napetosti između srpskih i hrvatskih nacionalista, ocenjuje su u izveštaju u kojem se navodi da je u Vukovaru lokalna vlast donela odluku o uklanjanju ćiriličnih tabli, te da su uvedena posebna plaćanja za dokumente na ćirilici “uprkos tome što su 34 odsto stanovništva Srbi”.

Agencija Hina prenosi da je diskriminacija hrvatskih Srba nastavljena u javnom sektoru na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava. Isključivanje Roma iz društva i dalje se rašireno, a posebno se vidi u području zapošljavanja i osiguravanja odgovarajućeg stambenog prostora.

Kao pozitivno navodi se da je u maju Sabor usvojio zakon koji žrtvama seksualnog nasilja u ratu daje odštetu no dodaje se da Hrvatska još nije donela sveobuhvatni zakonski okvir koji bi regulisao status svih civilnih žrtava rata i njihovo pravo na odštetu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.