15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osmi rođendan Info centra

6 min read

WP_20160219_002

Info centar za mlade Vukovar obeležio je prigodnom svečanošću u Vukovaru osam godina svog postojanja i rada. Osnovan je 20. februara 2008.godine, na adresi: 204. vukovarske brigade 43, gde se nalazi i danas.
 
“Zahvaljujući Info centru za mlade podigli smo nivo informisanosti, ali i kvalitet života mladih u Vukovaru”, ističe nekadašnja voditeljka ovog projekta, a današnja asistentkinja u Info centru za mlade Vukovar Sandra Kovačević.

“Info centar za mlade Vukovar je projekat udruženja PRONI Centar za socijalno podučavanje. Osam godina kontinuiranog rada i napretka za nas znači puno. Kroz naše edukacije prošlo je više od hiljadu mladih ljudi. Imamo bazu od 100-ak volontera” pohvalila se naša sagovornica.
 
Rođendanskoj proslavi prisustvovali su volonteri, korisnici i članovi Savetodavnog odbora Info centra za mlade Vukovar.
Uz video prezentaciju dosadašnjih i planiranih aktivnosti, volonteri Info centra za mlade Vukovar organizovali su i društvenu igru “Čoveče, informiši se!”, kako bi proverili poznavanje rada i područje delovanja Info centra za mlade Vukovar kroz osam godina postojanja.
 
Druženju u prostorijama Info centra za mlade u Vukovaru prisustvovao je i Srđan Ćurčić. Ovaj student prve godine Hotelijersko-turističkog fakulteta u Rijeci, član je Gradskog saveta mladih Grada Vukovara i volonter Info centra za mlade i Evropskog doma Vukovar.

“Ovde je uvek zanimljivo jer imamo priliku da naučimo nešto novo, kroz edukacije, konferencije i druge sadržaje. Dosta toga sam naučio, stekao iskustvo korisno za studentski život, kako se snaći, kako doći do informacija itd. Mladi bi trebali da se uključe u još većem broju. Bez obzira na sav naš trud, dosta mladih ne prepoznaje značaj i koristi volontiranja” kaže ovaj student i priznaje da je i sam tako razmišljao pre 2-3 godine, odnosno pre nego što je postao volonter. “Međutim, kad dođeš ovde i osetiš tu energiju, jednostavno te pokrene i vuče da pomažeš drugima, da budeš u kontaktu s ljudima i upoznaješ nove prijatelje. Jedno lepo iskustvo, bar za mene. I naravno ostaću u ovome što duže budem mogao” poručuje naš sagovornik.
 
U Info centru za mlade poslednje četiri godine volontira i Ranka Kojčinović, mlada profesorka hrvatskog jezika i književnosti.

“Info centru za mlade Vukovar želim da nastavi istim tempom, da okupi još više mladih ljudi, a što se tiče mladih, da se još više aktiviraju. Civilni sektor je poslednjih godina postao prepoznatljiviji među mladima. S obzirom da im volontersko iskustvo može biti od koristi prilikom upisa na željeni fakultet ili za budući posao i to ih donekle motiviše. Najviše ih motivišu njihovi vršnjaci-volonteri koji ih dovode i onda se taj krug mladih volontera širi” rekla je za Radio Borovo ova 26-godišnjakinja na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Mlada Vukovarka, bar zasad, ne razmišlja o odlasku.
 
“Volim ovaj grad i svoju budućnost vidim u njemu, što ne znači da jednog dana neću otići. Ne mislim da je Vukovar grad bez budućnosti. U svim gradovima u Hrvatskoj podjednako je teško pronaći posao, a Vukovar je samo jedan u nizu gradova koji ima svoje probleme, ali i ogromne prednosti, predivne skulpture i prirodu. Imamo šumu u samom centru grada. Ljudima koji dođu sa strane to je zanimljivo. Treba razmišljati pozitivno i promovisati pozitivne stvari u gradu” uverena je naša sagovornica.
 
Iako je Vukovar multinacionalna sredina, raditi s mladima u tom gradu isto je kao i u svim drugim gradovima širom Hrvatske, jer mlade muče slični problemi, pre svega nezaposlenost, ističe voditeljka projekta Karolina Šoš – Živanović.
 
“Razgovaramo s kolegama iz regionalnog Info centra za mlade Osijek o problemima mladih i mislim da su problemi koji opterećuju mlade isti. U Vukovaru je možda među srednjoškolcima naglašenije to nacionalno pitanje, ali što se nas tiče nema tih problema. Ovde se mladi okupljaju i druže bez obzira na nacionalnu pripadnost” priča naša sagovornica. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji i činjenici da je oko 1.300 mladih Vukovaraca nezaposleno, s optimizmom gleda na budućnost.
 
 “Veselim se boljoj budućnosti. Nadam se da će biti bolje, mada postojeća situacija to ne pokazuje. Mladi se sve više žale, mogu reći čak i više nego na početku rada ovog Centra, pre osam godina, ali nekako mi smo uvek optimisti. Nadamo se da će biti bolje i za nas, a tako i za mlade na području Vukovara” kaže Karolina Šoš-Živanović.
 
Uz redovne aktivnosti poput volonterskih akcija, putujućih informiraonica te vukovarskog Sajma informisanja mladih (VuMi) iz Info centra za mlade Vukovar najavili su da će ovih dana provesti istraživanje, kako bi saznali koliko su mladi informisani te na osnovu toga napravili plan ovogodišnji aktivnosti, vezano za nove mogućnosti informisanja mladih. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link