SDSS ne potiče napade

pupovac

Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac osudio je napad grupe navijača srpske nacionalnosti na mladića u Vukovaru, ali i odbacio tvrdnje da takve napade svojim istupima potiče upravo čelništvo SDSS-a, prenosi Hina.

– Moja stranka i SNV osudili su taj kriminalni čin trojice mladića, i ja ga ovde javno osuđujem, rekao je Pupovac u Intervjuu Hrvatskom radiju tokom kojeg mu je novinarka Jasmina Popović pročitala deo pisma majke napadnutog mladića koja za napad okrivljuje Pupovca i predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića. 

– Da nije bilo sličnih osuda Stanimirovića i mene, verovatno bismo napad osudili još pre i još oštrije. Ovako, kada se za huliganstvo sportskih navijača i za kriminalnost trojice mladića odgovornost i krivica traži u ljudima koji se bore za demokratske vrednosti, za ravnopravnost i zakonitost, onda to poprima, na žalost, obeležja u kojima svako izvinjenje gubi smisao – rekao je Pupovac. Istakao je da se od prvog dana u politici bori protiv svih oblika nasilja pri čemu se, kaže, zamenama želi prikazati da su čelnici srpskih stranaka i institucija odgovorni za nasilje jer se bore protiv nasilja, govora mržnje i netolerancije.

Naglasio je da za to ne krivi majku pretučenog mladića. “Krivim one koji su takve reči godinama oblikovali i koji su i pre policije i suda i bilo koga, kao glavne krivce prepoznali mene i Stanimirovića, što je jako opasno, rekao je Pupovac.

Na reči čelnika tzv. Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića da bi Pupovca bili “puni ekrani” da je nasilje bilo usmereno prema Srbima, uzvratio je kako je Josić “zadnji koji može o tome govoriti, nakon što je predvodio ljude koji su čekićima određivali šta je zakon, a šta nije, šta je osećaj, a šta nije, koji su u Vukovar uneli nasilnu atmosferu zbog ćiriličnog pisma, optužujući Vladu zbog toga što provodi zakon i proglašavajući čirilicu zločinačkim pismom”.

Potvrdio je da predsednici Kolindi Grabar Kitarović namerava poslati još jedno pismo, nakon što je ono u kojem ju je upozorio na rast netolerancije u društvu završilo u medijima.

– Ja to pismo nisam napisao da bude javno, a najmanje da bi me se zbog njega napalo, nego da bismo razgovarali o onome što piše u njemu. Ured predsednice odlučio je da ga učini javnim mimo moje volje i namere, da bi prebacilo krivicu na mene i neke druge ljude da su sami odgovorni za to što im se događa –  zaključio je Pupovac.