27/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nacionalna enciklopedija Srba

2 min read

SAM_9668

U Srpskom kulturnom centru Vukovar sinoć je predstavljen Srpski biografski rečnik, kapitalno izdavačko delo Matice srpske, značajno za celokupan srpski narod. U okviru programa “SKC sredom” rečnik je predstavio predsednik redakcionog odbora Srpskog biografskog rečnika. magistar Dragan Tubić, stručni saradnik leksikografskog odeljenja magistar Aleksandra Novakov, leksikograf Dejana Ocić i saradnik na projektu iz Vukovara Borivoj Čalić 

“Srpski biografski rečnik je nacionalna enciklopedija. To je kapitalni enciklopedijski projekat koji sadrži biografije znamenitih Srba i stranaca značajnih za srpsku istoriju, od srednjeg veka do 1945. godine. Posao je započet još početkom 70-tih godina prošlog veka, odnosno tada je nastala ideja. Tada se počelo sa kreiranjem koncepcije i metodologije rada na projektu i vađenjem podataka iz monografskih i periodičkih publikacija. Samo pisanje biografija počelo je 1995.godine, a prvi tom Srpskog biografskog rečnika pojavio se 2004. godine. Od tada do 2015. godine objavljeno je 6 tomova, počevši od slova A do slova M, kao početnih slova prezimena ličnosti koje su uvrštene u rečnik”, rekao je Dragan Tubić. Koliko je Srpski biografski rečnik sveobuhvatan govore podaci o broju ličnosti čije su biografije objavljene u dosadašnjih šest tomova.

“U ovih šest tomova objavljene su biografije preko 10 hiljada ličnosti, na preko 5000 stranica te preko 3500  portreta. Na projektu Srpskog biografskog rečnika učestvovalo je više od 1000 saradnika”, istakao je Tubić i dodao da je u planu izdavanje još četiri toma Srpskog biografskog rečnika na čijim su stranicama, zahvaljujući istoričaru-istraživaču Borivoju Čaliću iz Vukovara, objavljene i biografije brojnih poznatih i manje poznatih srpskih ličnosti sa područja Vukovara i okoline.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.