12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Marginalizacija srpske zajednice

4 min read

WP_20160218_002

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković održao je u gradskoj većnici u Vukovaru konferenciju za medije na kojoj je izneo probleme i opstrukcije s kojima se suočava u obavljanju svoje dužnosti kao predstavnik srpske zajednice u izvršnoj vlasti te na potpunu marginalizaciju srpske zajednice i njenih predstavnika u Vukovaru, s negativnim posledicama na ostvarenje zakonom zagarantovanih prava.
 
Ističe da je aktuelni gradonačelnik došao na vlast na krilima nezadovoljstva pokušajem uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, nahranivši svoje biračko telo najavama smanjenja prava srpske zajednice, što je po preuzimanju dužnosti gradonačelnika sproveo u delo, ukidanjem stipendija za studente srpske nacionalnosti koji studiraju u matičnoj državi i smanjenjem budžetskih sredstava udruženjima sa srpskim predznakom. Naveo je i konkretne primere nesaradnje i opstrukcije od strane gradonačelnika i gradskih pročelnika. Navodi da nije mogao prisustvovati kolegijumima gradonačelnika sa zamenicima, pročelnici mu nisu davali informacije koje je zatražio, nije dobio resor koji bi vodio, nisu ga konsultovali vezano na odluku o ukidanju stipendija i raspodelu sredstava iz budžeta, a oko usaglašavanja gradskog Statuta i prava na ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i pisma u tom gradu s gradonačelnikom, dodaje, nikad nije razgovarao. Kao poslednje navodi to što mu gradonačelnik nije odobrio put u Zagreb, na proslavu Dana državnosti Republike Srbije 15. februara, u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, jer mu po mišljenju gradonačelnika, tamo nije mesto.
 
Kazao je da su u godinama nakon završetka procesa mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, Srbi izgubili stečena i zagarantovana prava. Zaustavljen je proces integracije, a pripadnici ovdašnje srpske zajednice i njihovi politički predstavnici danas su na marginama društva. Iako bi kao pripadnici nacionalne manjine Srbi trebali imati prednost pri zapošljavanju, srazmerno njihovom broju, to nije slučaj.
 
Izuzev Dečjeg vrtića Vukovar II niti jedan predstavnik srpske zajednice nije na direktorskoj funkciji ili na rukovodećem mestu u institucijama i preduzećima u vlasništvu grada. Od 70 zaposlenih u gradskoj upravi 17 se izjašnjavaju kao Srbi. U mandatu gradonačelnika Penave zaposleno je 15 osoba, a od toga, navodi Milaković, dve osobe srpske nacionalnosti, odabrane od strane gradonačelnika. Niti jedan novi pročelnik nije Srbin, čak je i jedan postojeći smenjen koji je, kaže, služio za statistiku. Ističe i da će od nadležnih državnih institucija zatražiti razgovor o ovim pitanjima.
 
Odgovornost za ovakvo stanje, smatra Milaković, snose i politički predstavnici Srba svojom pasivnošću, zarad viših političkih ili stranačkih interesa. Vladu Republike Hrvatske pozvao je da omogući nastavak procesa integracije i provođenje zakonskih propisa koji regulišu prava manjina.
 
Na konferenciji za medije osudio je i nedavni incident, kada su trojica mladića srpske nacionalnosti u Vukovaru pretukla mladića hrvatske nacionalnosti, nanevši mu teške telesne ozlede. Smatra da frustracije pojedinaca, zbog neostvarivanja manjinskih i drugih prava,ne mogu biti povod i opravdanje za fizički izgred i ugrožavanje tuđeg fizičkog integriteta jer to, ističe Milaković, pogađa nevine žrtve, kao što je u ovom slučaju napadnuti mladić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.