Sretenje u Veri

SAM_9653

Veće srpske nacionalne manjine opštine Trpinja sinoć je obeležilo svoju krsnu slavu Sretenje Gospodnje. Ove godine je svečanost upriličena u Veri, jednom od šest naselja trpinjske opštine u kojima je srpsko stanovništvo većinsko. Obred osvećenja i rezanja slavskog kolača i žita su u hramu posvećenom Blagovestima Presvete Bogorodice održali verski paroh protojerej-stavrofor Milorad Lazarević, trpinjski paroh protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, protonamesnik iz Pačetina Nenad Kesonja i đakon Radovan Arsenović iz Trpinje.

“Svake godine krsnu slavu proslavljamo u nekom drugom mestu i u svakoj toj sredini nameravamo ostaviti trag, određenu brošuru ili nešto slično vezano za to mesto, znamenitu ličnost, istorijski događaj, istorijat samog mesta ili crkve”, kaže predsednik Veća Srđan Sekulić iz Pačetina. Tako je povodom ovogodišnje krsne slave štampana brošura posvećena znamenitom Vercu Nikoli Arsenoviću (1821- – 1887.) , čuvenom etnografu čija se zbirka sa 414 radova čuva u Etnografskom muzeju u Beogradu. Reč je o albumima akvarela narodnih nošnji, brojnim tablama ornamenata i nacrtima krojeva. Autor teksta o Nikoli Arsenoviću je vukovarski istoričar-istraživač Borivoj Čalić, a tekst je objavljen pre dve godine u njegovoj knjizi “Tragovi u trajanju”.

Kraćim predavanjem na prošlost Vere podsetio je i Veljko Maksić, student četvrte godine istorije u Osijeku, a potom je održan kulturno-umetnički program. Deo programa bio je posvećen važnom jubileju – sto godina od smrti srpskog pesnika i pisca Petra Kočića. Tim povodom učenici područne škole u Veri recitovali su Kočićeve pesme u prozi Molitva i Otadžbina. S nekoliko pesama iz svog bogatog repertoara program je uveličala i Etno-grupa Đurđevak.

Krsnoj slavi Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić kojem je predsednik Veća Srđan Sekulić čestitao dan državnosti Srbije. Opštinu Trpinju dva datuma u godini na simboličan način povezuju s matičnom državom Srbijom – jedan je jučerašnje Sretenje, krsna slava Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja, a drugi Vidovdan kada opština Trpinja obeležava krsnu slavu i Dan opštine.