15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Porodična hronika Paunovića

5 min read

WP_20160215_011

Sinoć je u biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Pododbora Borova predstavljena knjiga “Aleksa Paunović-Porodična hronika” Ljiljane Pekić-Paunović. Ova knjiga je svedočanstvo o jednoj od najstarijih i najuglednih srpskih porodica u Vukovaru, čija zaostavština je i velelepno zdanje hotela “Grand”, današnjeg Radničkog doma u centru grada.
 
Autorka knjige je Ljiljana Pekić-Paunović, novinarka, književnica i supruga Fedora Paunovića, praunuka Alekse Paunovića. Kaže kako je očekivala da knjigu o Aleksi Paunoviću napiše neko drugi. Pre 20-ak godina došla je u Vukovar, s namerom da napiše knjigu o Paunovićima. Umesto željenog sagovornika Vladimira Paunovića, koji je preminuo, upoznala je njegovog sina Fedora za kojeg se i udala, postavši član te porodice. U današnjem društvu, u kojem se umanjuje značaj Srba u Hrvatskoj i bagatelizuju nacionalne vrednosti, bilo bi – priča – neodgovorno da ne objavi ono što se treba znati o čoveku koji je kao pripadnik srpskog naroda utisnuo pečat ovom gradu. Tim više što su dosadašnja istraživanja o prošlosti Vukovara i znamenitim ličnostima zaobilazila porodicu Paunović.
 
Zahvaljujući svom “porodičnom svecu”, trgovcu Aleksi Paunoviću (1824.-1899.), ova vukovarska porodica je stekla imetak i ugled. Paunovići su početkom 20. veka u svom vlasništvu imali oko 2.300 hektara zemlje i 84 kuće. U njihovom vlasništvu bio je čitav centar grada. Nakon dve agrarne reforme, u Austro-Ugarskoj Monarhiji i Kraljevini Jugoslaviji, preostalu zemlju oduzele su im komunističke vlasti, posle Drugog svetskog rata. U junu 1997. godine Aleksin praunuk Fedor Paunović, koji je pre odlaska u penziju radio kao advokat i javni beležnik, podneo je zahtev za povrat oduzete zemlje i rodne kuće. Devet godina nakon predaje zahteva Paunoviću je vraćeno 128 hektara zemlje, a pravna bitka za kuću u centru grada, gde su rođene tri generacije ove porodice, traje i danas. O tome je usmeno i pismeno izvestio i predsednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, koja je sredinom januara ove godine svoj Ured privremeno izmestila u Vukovar, ali pisani odgovor još
nije dobio.
 
Knjiga “Aleksa Paunović- Porodična hronika” Ljiljane Pekić-Paunović izašla je u izdanju Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba, Prosvjetinih pododbora Borovo i Vukovar i Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, a svoje prvo predstavljanje imala je u Vukovaru, 18. decembra prošle godine.
 
Na sinoćnjoj promociji u Borovu upriličena je i video prezentacija o životu i delu srpskog patrijarha Josifa Rajačića. Udajom baronice Marte Rajačić za Radivoja, sina Alekse Paunovića, ova vukovarska porodica je rodbinski povezana s baronskom lozom Rajačića. Recenzent izdanja je akademik Petar baron Rajačić.
 
Uz autorku Ljiljanu Pekić-Paunović, o knjizi je govorila i letorka Sretenka Čaović, predsednica Prosvjetinog pododbora u Borovu. Svoja sećanja na Drugi svetski rat i nepravdu koja je učinjena njegovoj porodici, s posetiocima ove književne večeri podelio je Fedor Paunović. U početku, priznaje, bio je protiv objavljivanja ove knjige, ali je promenio mišljenje i to zbog “tretmana koji Srbi uživaju u današnjem društvu” i raspirivanja međunacionalne mržnje. Podsetio je da je upravo srpski patrijarh Josif Rajačić ustoličio hrvatskog bana Josipa Jelačića, a da su oba bili veliki pobornici zbližavanja hrvatskog i srpskog naroda.
 
Odabrane odlomke iz knjige “Aleksa Paunović- Porodična hronika” čitale su nastavnica Nevenka Lukić i recitatorka Nikolina Savičić iz vukovarskog pododbora SKD”Prosvjeta”. U programu je učestvovala i Pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog narodnog foruma. Više o ovom događaju u “Pozivnici”, emisiji iz kulture Radio Borova. Emisija je na programu u četvrtak, 25. februara od 12 časova i 10 minuta.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link