17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obnova Dudika

4 min read

SAM_9621

Nakon što je posle višegodišnjeg insistiranja predstavnika srpske zajednice, obnova Spomen-parka Dudik u Vukovaru prošle godine konačno započela, danas je završena prva faza radova koju je s oko 420 hiljada kuna sufinansiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Sredstva su obezbeđena zalaganjem Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, u okviru Programa kulturnog razvoja za 2014. godinu. Gradilište su danas posetili predstavnici Zajedničkog veća opština, grada Vukovara, Konzervatorskog odeljenja i izvođača radova.

“Mi smo pre nešto više od godinu dana podneli zahtev i dobili ova inicijalna sredstva. Nadamo se da smo započeli jedan veliki projekat koji će se dalje nastaviti. Za ovu fazu smo dobili 420 hiljada kuna, reč je o obnovi jednog dela stožaca, a kad se izradi projektna dokumentacija nastaviće se s obnovom. Trebalo bi obezbediti i pristupnu cestu s parkiralištem”, rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac.U prvoj fazi je pet stilizovanih konusa presvučeno bakrenim limom. Radove je izvodila Produkt-gradnja iz Vukovara.

Inicijativu da se Dudik konačno obnovi i dovede u stanje u kakvom je bio pre rata 1991. godine, pre nekoliko godina su pokrenuli Zajedničko veće opština, Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara, Veće srpske nacionalne manjine i većnici SDSS-a u vukovarskom Gradskom veću. Međutim, interesa nije bilo ni od gradskih niti od županijskih vlasti. 

Spomenički kompleks u Dudiku koji čine pet buktinja, stilizovanih vitkih konusa okruženih kamenim cvetovima, rad beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, tokom 90-ih je devastiran, a kasnije je i zub vremena učinio svoje. U međuvremenu je na području Spomen-parka izgrađeno fudbalsko igrališe iako se radi o zaštićenom spomeniku kulture o čemu svedoči rešenje Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku iz 1973. godine.

Izmenama Generalnog urbanističkog plana koje je donela HDZ-ova većina u Gradskom veću Vukovara 2005.godine veći deo tog područja, oko 4800 kvadratnih metara, prenamenjen je u sportsko-rekreativni centar Mitnica na kojem su kasnije izgrađeni sportski tereni.

Premda su gradski većnici SDSS-a kontinuirano izražavali nezadovoljstvo što je deo jednog od najvećih stratišta iz 1942. i 1943. godine pretvoren u fudbalsko igralište, ni kasnija SDP-ova gradska vlast tu odluku nije promenila.

“Tu će struka dati zadnju reč. Tu je samo pitanje da li su na tom području bile humke ili nisu, ali to najbolje da procene stručnjaci”, kaže Crnogorac. Istog je mišljenja i pročelnica gradskog Upravnog odeljenja za kulturu i turizam Marina Sekulić koja je prisustvovala završetku prve faze radova. Grad Vukovar je kao vlasnik područja Dudika dao saglasnost za obavljanje radova. Za sada nije finansijski učestvovali, što ne znači da neće u kasnijim fazama obnova, kazala je pročelnica.

U Dudiku su na najsvirepiji način od strane pripadnika Župske redarstvene oblasti Nezavisne Države Hrvatske ubijani učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, saradnici i civili uhapšeni u znak odmazde zbog akcija partizanskog pokreta na Fruškoj gori. Na tom stratištu streljano je 455 žrtava, većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine. Nakon ekshumacija 1945. godine, posmrtni ostaci 384-ero ubijenih sahranjeni su u spomen-kosturnicu palih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije u parku kod bolnice u Vukovaru. KOmemoracije na Dudiku se održavaju svake godine u maju, u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.