06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zmajeva nagrada Nešiću

2 min read

DjORDjE-NESIC

Najuglednije i najstarije priznanje za srpsku poeziju, Zmajeva nagrada Matice srpske, pripalo je Đorđu Nešiću iz Dalja, za knjigu izabranih i novih pesama pod naslovom “Bolje je biti u manjini” koja je izašla prošle godine u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda i Srpskog književnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba. Ovu odluku je većinom glasova doneo i potom saopštio žiri u sastavu: Mihajlo Pantić (predsednik), Bojana Stojanović Pantović, Dragan Stanić, Đorđo Sladoje i Đorđe Despić.

Prošlogodišnja pesnička produkcija bila je bogata i kvalitetna, a u užem izboru našlo se tridesetak naslova različitih poetičkih orijentacija. Sem nagrađene knjige, u samo finale žiriranja stigao je i naslov “Nevidljiva mesta” Tomislava Marinkovića. Sasvim blizu dva najbolja, bile su i pesničke knjige Selimira Radulovića, Danice Vukićević, Dragana Hamovića, Ane Ristović, Gordane Đilas, Zorana Đerića, Zvonka Karanovića, istakao je žiri.

Spisak dobitnika Zmajeve nagrade MS, koja se godišnje dodeljuje od 1953, zapravo je antologijski uvid u srpsku poeziju druge polovine 20. veka pa sve do danas. Ovaj žiri držao se rigoroznih vrednosnih kriterijuma, smatrajući da jedino tako može da se sačuva značaj poezije u vremenu nesklonom književnosti i kulturi uopšte. Đorđe Nešić majstor je vezanog stiha i tananih lirskih opservacija, a u nagrađenoj knjizi bavi tragičnim fenomenom izbeglištva. Autor je osam pesničkih knjiga i “Zavičajnog rečnika”, živi u Dalju i u Somboru, a radi kao upravnik Kulturno-znanstvenog centra “Milutin Milanković” u Dalju.

Zmajeva nagrada će tradicionalno biti uručena laureatu 16. februara, na Dan Matice srpske.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.