Bjelobrdska vinska manifestacija

DSC02174

Na ovogodišnjoj degustaciji i ocenjivanju vina u Bijelom Brdu okupilo se dosad najviše proizvođača, ali i više od tri stotine posetilaca i ljubitelja domaćeg vina. Manifestaciju povodom Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara, četvrtu godinu zaredom organizuju bjelobrdski pododbor SKD “Prosvjeta” i SKUD “Jovan Jovanović Zmaj”.

“Želja nam je da promovišemo kulturu pijenja domaćih, bjelobrdskih vina, da obnovimo vinograde sadnjom autohtonih sorti grožđa, da čuvamo i negujemo tradiciju našeg sela”, kaže Slobodan Nešić, predsednik bjelobrdskog SKUD-a. Za primer drugima i sam je prošle godine zasadio 99 sadnica vinove loze, najviše slankamenke i nešto hamburg muškata i kardinala. Prvi rod očekuje za dve godine. U Bijelom Brdu je dvadesetak ozbiljnih proizvođača vina koji poseduju vinograde u Bjelobrdskoj planini, mnogi meštani imaju lomače s vinom lozom u dvorištima i baštama, a deo njih kupuje grožđe i proizvodi vino. Na te tri kategorije podeljeni su i uzorci vina kojih je na ocenjivanje pristiglo ukupno 59, belog, crnog i rozea. Žirijem sastavljenim od vrsnih poznavalaca vina iz Erduta i Dalja predsedavao je Dragoljub Ocić. U kategoriji belih vina najboljim je proglašeno vino Gorana Vukovića iz Bijelog Brda koji godišnje proizvodi od 600 do 800 litara, uglavnom belog vina. “Radimo vino od domaćih sorti grožđa, po domaćoj proceduri bez ikakvog hemijanja”, kaže Vuković. Njegov sumeštanin Budislav Nešić proizveo je, po oceni žirija, najbolje crno vino. “Moji preci su nekad imali tri jutra zemlje pod vinogradom. Zadnji je povađen 1997.godine, ali sam ostavio jedan komad i na proleće ću podići novi nasad”, priča Nešić. Na manifestaciji su uručena i priznanja najvećim proizvođačima vina u Bijelom Brdu, Lazaru Nešiću kao najstarijem, ali i 30-togodišnjem Bojanu Žekiću koji je prošle godine proizveo 1800 litara vina, graševine i mešanog rozea. 

Uz ocenjivanje vina upriličen je program s pričama i anegdotama o Bjelobrdcima i vinu, a u muzičkom delu programa učestvovali su članovi Tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” i narodni orkestar s vokalnim solistima Brankom Marinkovićem Lalićem, Biljanom Popović i Aleksandrom Novaković.