18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izložba Nemanje Mrkšića

4 min read

WP_20160204_015

Sinoć je u Školi primenjene umetnosti i dizajna u Osijeku otvorena 2. samostalna izložba 20-godišnjeg Nemanje Mrkšića iz Vukovara, bivšeg učenika ove škole.
 
Nemanja Mrkšić rođen je 1995.godine u Vukovaru, gde je završio Osnovnu školu “Siniše Glavaševića”. Školu primenjene umetnosti i dizajna Osijek, smer slikarski dizajner, završio je 2014.godine. Iste godine prvi put samostalno izlaže u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Omiljena tema mu je crtanje konja u tehnici olovke i tuša. Ovo mu je druga samostalna izložba, odnosno prva velika izložba, a svojim radovima ispunio je obe školske galerije.
 
“Izložena su 44 rada, 20 crteža i 20-ak slika u tehnikama olovke, tuša, akrila, ulja, tempere, akvarela i drugih slikarskih tehnika, kao i dve skulpture od papira”, kaže Nemanja koji nije od velikih govornika. Zato ga uz neosporni talenat krasi velika stvaralačka i radna energija.
 
Obe osječke izložbe Nemanje Mrkšića postavio je njegov bivši profesor, akademski slikar Nedeljko Čubek. “Postoji jedan kontinuitet koji Nemanja i dalje neguje, a to je čvrstoća jednog zanata, čvrstoća i čistoća crteža. Ništa nije prepušteno slučaju. Sve je vrlo racionalno s jednim odličnim osećajem za tonalitet, jedna sinteza racija i emocija” ističe profesor Čubek, jedan od voditelja školske galerije u kojoj izlažu renomirani umetnici. Izložbe se priređuju na svakih mesec, mesec i po dana, a ovo je već treća izložba ove školske godine. Do kraja školske godine planirane su još dve izložbe.
 
“Ovo je prvi put da smo organizovali izložbu jednog našeg učenika koji nije diplomirao. S obzirom na njegov rad i kvalitet, nije mi žao što sam mu pomogao i što smo postavili ovu izložbu” dodaje Čubek.
 
Prodajnu izložbu slika i crteža Nemanje Mrkšića otvorila je direktorica Škole primenjene umetnosti i dizajna Ina Marić. “Nemanja je vrhunski talenat koji može biti uzor ostalim učenicima, da jedino radom mogu nešto postići, jer bez rada nema ni napretka. Takav talenat uz takav rad i radnika osuđen je na uspeh”, uverena je direktorica jedine škole u regiji koja nudi srednjoškolsko obrazovanje u području likovne umetnosti i dizajna.
 
Da je pred mladim umetnikom blistava budućnost, smatra i njegov bivši profesor Tihomir Taborski.
 
“Teško da se ovakav rad neće isplatiti. On planira daljnje školovanje na akademiji. Ne sumnjam da će pre ili kasnije uspeti u tome, a ovaj zanos i žar ga i ne može drugde odvesti nego u blistavu budućnosti” mišljenja je profesor Taborski.
 
Reportažni zapis s otvaranja prodajne izložbe crteža i slika Nemanje Mrkšića u Osijeku objavićemo u “Pozivnici”, emisiji iz kulture Radio Borova. Emisija je na programu u četvrtak, 11. februara od 12,10.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.