Strah od izražavanja verskog identiteta

Untitled-1-56b11e1837de8

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije deli stav patrijarha Irineja da Srbi strahuju da idu u svoju crkvu u centru Zagreba nakon nedavnih događanja, a povodom pitanja o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca rekao je da će odluku o tome doneti Katolička Crkva i Vatikan, prenosi agencija Tanjug.
 
“Neki Srbi se plaše da izraze svoj verski i nacionalni identitet. Pojedini mi šapatom na ulici ili u trgovini kažu: i ja sam naša ili vaša. Da li je to opravdano ili nije? Uveren sam da ima daleko više onih koji žele da u Hrvatskoj svi žive slobodno, bez straha. Nije mi poznato da takvih pojava ima još negde u Evropi. Na potezu su političke elite”, rekao je mitropolit Porfirije u intervjuu za hrvatski “Večernji list”.
 
On je na taj način komentarisao govor mržnje prema srpskom narodu nakon izjave novinara Z1 televizije Marka Juriča koji je 19. januara u svojoj emisiji Markov trg upozorio Zagrepčane, posebno majke s decom, da budu oprezni kada šetaju istoimenim trgom, jer se tu nalazi pravoslavna crkva iz koje bi mogao iskočiti neki vikar i u svom maniru klanja započeti svoj krvavi pir.
 
Juričeva izjava je naišla na kritiku dela hrvatske javnosti, a Veće za elektroničke medije je odlučilo da toj TV stanici zabrani rad na tri dana.
 
Komentarišući to što se u javnosti  nedavno pojavilo pismo Patrijarha Irineja Papi Franji oko kanonizacije kardinala Stepinca, mitropolit Porfirije je za “Večernji list” rekao da je njegova želja da u dijalogu o onome što jedna strana smatra kontraverznim, upitnim ili negativnim, a druga strana ne smatra, još bolje upoznamo jedni druge, prenela je Informativna služba SPC. 
 
On je dodao da na kraju odluku o tom pitanju donosi Katolička Crkva i Vatikan.

Na pitanje kako smiriti tenzije koje su poprilične u poslednje vreme, mitropolit kaže da neće biti među prvih stotinu ako kaže da „narcizme malih razlika” potenciraju i zloupotrebljavaju oni koji od toga imaju jasnu korist.

“Ta Frojdova teorija nije nigde verodostojnije potvrđena u praksi nego u odnosima između Srba i Hrvata. Postoji samo jedan odgovor: potrebno je da se snažno čuje glas hrišćanske ljubavi. Papa Franjo je u tom pogledu uzor”, rekao je on.

“Raduje me da i na hrvatskoj i na srpskoj strani postoje ljudi koji grade mostove između naših naroda, kao što me rastužuju oni koji podstiču netrpeljivost i mržnju. Mržnja i netrpeljivost nas ne smeju pokolebati, nego podstaći da još više negujemo ljubav Hristovu i prema ovim drugima, jer samo ljubav ima šansu da dopre i do najkamenijeg srca. A mržnja je najteža onome koji je nosi”, kazao je mitropolit Porfirije.