15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Porast mržnje i diskriminacije

2 min read

smrt oliveru frljicu

Vinkovačka organizacija SDP-a osudila je juče grafit „Smrt Oliveru Frljiću“, koji je osvanuo u centru Vinkovaca na zgradi mesnog odbora Centar, i ocenila da se pojavio s jačanjem ekstremizma o kojem se, ističu, ne sme da ćuti, prenosi Index.hr.

Vinkovački SDP upozorava na “jačanje ekstremizma, stigmatizacije i osuđivanja građana koji se ne uklapaju u primitivne rasno i etnički čiste koncepcije zaluđenih pojedinaca, kojima su poziv na progonstvo, nasilje ili čak smrt normalan deo svakodnevice“.

„U ovakvim trenucima najgore što celokupno društvo može da uradi jeste da ćuti, jer ovde nije reč samo o bezopasnom i nimalo humorističnom natpisu. Termin „grafit“ i ne bi trebali koristiti jer on ipak ponekad predstavlja i nekakvu umetničku konstrukciju u sebi, već možemo govoriti o rastućem trendu mržnje i diskriminacije, usmerenom protiv ljudi u čijem opisu posla stoji – provocirati javnost da ih se protrese iz njihovog malograđanskog mikro-kosmosa i osvesti o nazadnom i katastrofalnom intelektualno-duhovnom stanju u kojem se hrvatsko društvo nalazi“, poručuju iz vinkovačkog SDP-a.

Napominju kako je dužnost svakog građanina Hrvatske reagovati na bilo kakav oblik govora mržnje, diskriminacije i pozivanja na nasilje jer „danas je to Oliver Frljić, sutra to možete biti Vi, neko od Vaše rodbine i komšiluka“ jer, kako zaključuju „ekstremizam i iracionalna mržnja ne biraju – njima će meta prvo biti svi koji se opiru, a zatim i oni koji su ćutali i nisu pružali nikakav otpor, a to je uvek samo korak do najgoreg“.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link