Grafiti mržnje u Negoslavcima

DSC01089

U Negoslavcima su nepoznati počinioci, u noći subota na nedelju, ispisali fašističke grafite na klupskim prostorijama Fudbalskog kluba Negoslavci, potvrdio je u izjavi za medije načelnik te opštine Dušan Jeckov. Parole poput “NDH” i “Ubij Srbina” su krivično delo, koje policija goni po službenoj dužnosti, ističe načelnik Jeckov, koji je razočaran, ali ne i iznenađen ovim poslednjim vandalizmom, s obzirom na govor mržnje u medijima, čemu svedočimo u poslednje vreme.
 
Prethodni slučaj ispisivanja grafita šovinističkog sadržaja u ovom mestu zabeležen je 5. avgusta 2015. godine kada su u centru Negoslavaca i na tabli na ulazu u mesto osvanuli grafiti sa ustaškim simbolom, slovom “U” s krstom i “Oluja ’95”.
 
Policija je otkrila počinioce iz Cerne koji su osuđeni na 6 meseci zatvora, uslovno dve godine. Načelnik Jeckov smatra da je kazna preblaga, a najavio je i podnošenje odštetnog zahteva. Izrazio je nadu da će policija pronaći počinioce, da će biti primereno kažnjeni i da će nadoknaditi štetu na objektu. Takođe, nada se da će pravna država profunkcionisati i da se u javnom prostoru ubuduće neće širiti netolerancija i mržnja prema pripadnicima manjina.