15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar – Grad muzeja

2 min read

WP_20160129_012

Iza nas je još jedna Noć muzeja. Više od 250 muzeja, galerija i drugih kulturnih institucija širom zemlje otvorilo je svoja vrata posetiocima. Ovogodišnja tema bila je “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Štrosmajer, hrvatski mecena” kojom je odana počast tom velikom političaru i biskupu.
 
I Vukovar je noćas bio grad muzeja. Svoja vrata posetiocima, sinoć od 18 do 1 čas posle ponoći, otvorili su Gradski muzej Vukovar i po prvi put u Noći muzeja novotvoreni Muzej vučedolske kulture na Vučedolu, a od dvorca Elc do Vučedola putnike je prevozio Turistički vozić grada Vukovara. 
 
Noć muzeja u vukovarskom Gradskom muzeju otvorena je Vremeplovom Štrosmajerove ulice s multimedijalnim prikazom značajnih objekata spomeničke baštine te uz rekonstrukciju radionica obrta, muzike i plesa koji i danas žive u ulici, ali na nov način. Tokom večeri posetioci su uz stalnu postavku mogli da pogledaju i izložbu Ostavština Josipa Jurja Štrosmajera Državnih arhiva Osijek i Vukovar te izložbu fotografija Branke Šulc pod nazivom “Dunav, glavna ulica Evrope”.
 
Noć muzeja organizovana je po prvi put u novootvorenom Muzeju vučedolske kulture. S obzirom na specifičnost, ovaj muzej posvetio je ovu noć arheologu, profesoru Aleksandru Durmanu koji se već 30 godina bavi istraživanjem Vučedola.
 
Uz radionice za najmlađe, zanimljiva predavanja i posmatranje neba teleskopima, organizovano je i razgledanje stalne postavke muzeja uz stručno vodstvo 10 interpretatora koji su brojnim posetiocima nastojali približiti vučedolsku kulturu.
 
Ovogodišnju manifestaciju otvorila je predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u palati Hrvatske akademije nauke i umetnosti (HAZU) u Zagrebu i predložila da iduća, 12. Noć muzeja, bude posvećena dvema ženama,  istinskim heroinama hrvatske istorije i umetnosti – Mariji Jurić Zagorki i Slavi Raškaj.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link