17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Poruka mitropolita Porfirija

3 min read

mitropolit porfirije

Povodom napada dela medija na mitropolita Porfirija, oglasila se Eparhija zagrebačko-ljubljanska.

“Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, poslednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom pre više godina, tokom moje posete vernicima u Čikagu, gde kao gost nisam bio u prilici da utičem na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osetili pogođenim ili uvređenim, naročito posle zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje”, napisao je u saopštenju za javnost mitropolit Porfirije.

Podsetimo, u medijima je objavljen videosnimak mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija kako peva pesmu posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću.

Mitropolit Porfirije u saopštenju kaže da mu osećaj duboke tuge i žaljenja izazivaju “i oni, koji svesno ili nesvesno, ovih dana doprinose netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge”.

Svakome ko prati moj rad i javno delovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku nego u poslednje tri decenije  jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem te snimke pripisuje, ne izražava stajališta i vrednosti za koje se zauzimam. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Hristovih reči: “Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima”. To je načelo po kojem živim i delujem, a drugog programa i ideologije izvan Hrista i Njegovog jevanđelja nemam! Napominjem da me ovakvi napadi nisu iznenadili jer sam nakon dolaska u Zagreb, u prvoj rečenici rekao da na obe strane postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove među ljudima i među narodima. Protagonisti mržnje i netrpeljivosti neće me pokolebati, nego poticati da u svome srcu još više njegujem ljubav Hristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za vječnost stvorio sve nas, to od mene očekuje”, poručio je, između ostalog, mitropolit Porfirije.

Na kraju pisma citirao je reči Hristove “Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vređaju”.

One nas, kaže, obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju. Stoga pravoslavne vernike, i ovom prilikom, pozdravlja, rečima svetog apostola Pavla: “Stojte dakle čvrsto u slobodi kojom nas Hrist oslobodi. Neka vaša vera kroz ljubav deluje, ljubavlju služite jedan drugome”.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.