Prosvjetina Svetosavska akademija

2016-01-26-158

U borovskom Kulturnom centru sinoć je održana Svetosavska akademija u organizaciji podoodbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Borovo. Predsednica podoodbora Sretenka Čaović izrazila je zadovoljstvo što smo danas u prilici da obeležavamo praznik koji je decenijama bio zabranjen.

– Znamo dobro kroz koje smo sisteme prošli i šta je sve bilo. Srbi iz ovih krajeva su odmah posle rata započeli i veronauku i proslavu Svetog Save da bi se tome nešto kasnije i Republika Srbija priključila. Nadamo se da je to sad zauvek – istakla je Čaović. Čestitajući svim članovima Prosvjete krsnu slavu, kao i školsku slavu svim školama, učenicima i nastavnicima, predsednica borovske Prosvjete smatra da je najveći značaj Svetog Save upravo u prosvetiteljstvu.

– Prosvetlio je narod, zaista je njegova zasluga tu velika, i za otvaranje škola i za opismenjavanje i jednu novu savremenu crkvu – istakla je Čaović.

Svetosavsku besedu održao je drugi borovski paroh jerej Marko Šukunda.

O Svetom Savi je već više vekova pisano, ja sam danas govorio o dva aspeketa, ali smatram da to nisu dva suštinska aspekta. Jedan aspekt je najvažniji po mom mišljenju, što je jednom blaženopočivši vladika šumadijski Sava rekao da su svi ovi aspekti o kojima govorimo više epiteti, ali pre svega Sveti Sava je bio monah i to ga je učinilo velikom osobom – rekao je Šukunda.

U programu su učestvovali recitatori pododbora i tamburaška sekcija KUD-a “Branislav Nušić” s vokalnim solistima.