22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udružiti ekološke proizvođače

3 min read

SAM_9589

U Velikoj većnici Vukovarsko-sremske županije u Vukovaru održana je konferencija za medije, partnere i članove na kojoj su predstavljeni ciljevi, delatnosti i planovi Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar. CEPOR je osnovan da bi promovisao i unapredio ekološku proizvodnju za koju na ovom području ima potencijala, a jedna od osnovnih funcija mu je edukativna, kaže predsednica CEPOR-a Jelena Danilović.

“Funkcija Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj je da okuplja i udružuje ekološke proizvođače, ali i druge zainteresovane strane. Radićemo na promociji ekološke poljoprivredene proizvodnje za koju na ovom prostoru ima potencijala te na promociji održivog privrednog  razvoja Vukovarsko-sremske županije u smislu prirodnih potencijala. Osnovna funkcija biće edukacija, zatim informisanje ekoloških proizvođača o inputima koji se nalaze na našem tržištu koji su dostupni. Prvenstveno se tu misli na semenski materijal, gnojiva i zaštitna sredstva. Bitno je i praćenje zakonskih promena, a s druge strane, Centar će se baviti i projektima iz domaćih i drugih fondova. Najvažnije je da se ekološki przvođači udružuju i mi ćemo raditi na tome”, kaže Danilović. Dodala je da im se do sada pridružilo dvadesetak ekoloških proizvođača, ali je cilj privući i ostale kojih je na području Vukovarsko-sremske županije 60-tak.

Andrija Matić, pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj smatra da CEPOR može pomoći snažnijem organizovanju malih i srednjih proizvođača.

“Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj može pomoći snažnijem organizovanju malih i srednjih proizvođača koji u snažnoj tržnoj utakmici ne mogu opstati bez otklona kao održive ekološke proizvodnje koji će povećati njihove radne aktivnosti, koji će omogućiti lakše trženje. Izlaz za srednje i male proizvođače ne može biti čisto investiranje, nego veće radne aktivnosti “, smatra Matić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.