Vratiti Svetosavlje pravoslavlju

2016-01-24-156

Sinoć je u Vukovaru održana Svetosavska akademija u organizaciji Eparhije osječkopoljske i baranjske Srpske pravoslavne crkve. Skup u Hrvatskom domu u Vukovaru blagoslavio je episkop osječkopoljski i baranjski Lukijan. Podsetivši na istorijsku i duhovnu ulogu Svetog Save, osnivača SPC i prvog srpskog arhiepiskopa, diplomate, ekumeniste, duhovnika i prosvetitelja, okupljene je pozvao da “čuvaju pravoslavnu veru”.
 
– Draga braćo i sestre, deco naša duhovna! Gospod Isus Hristos kaže u Svetom Jevanđelju “Imajte ljubavi među sobom. Po tome ću vas poznati!””. Ove reči nas ohrabruju da veru našu pravoslavnu čuvamo, međusobnu ljubav negujemo, jedni prema drugima i bližnjima, s kojima se svakodnevno susrećemo i živimo na ovoj vetrometini Balkana” – poručio je, između ostalog, episkop Lukijan. Ovogodišnju Svetosavsku besedu održao je trpinjski paroh, protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović uz poruku da “Svetosavlje treba vratiti pravoslavlju”.
 
– Poruka ovogodišnje besede je da ostanemo verni svetosavskom nasleđu, pošto je u poslednje vreme došlo do raščlanjivanja ličnosti Svetog Save na Svetog Savu po žitiju ovog svetitelja i Savu Nemanjića, kao da su to dve ličnosti. Iz toga se u krugovima određenih intelektualaca i poluintelektualaca oformila sintagma da je to u stvari svetosavski mit. Kako bismo izbegli to raščlanjivanje, moramo vratiti Svetosavlje pravoslavlju što ono i jeste u svojoj suštini, da ono ne bude samo nacionalna odrednica našeg naroda i da ne bude isključivo, jer Sveti Sava se ne bavi isključivošću – pojašnjava prota Kuzmanović.
 
U programu centralne eparhijske proslave Svetog Save učestvovali su Hor Eparhije osječkopoljske i baranjske, Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, Vokalno- instrumentalni sastav “Đurđevak” iz Bobote, recitatori vukovarske Gimnazije i književnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda.