02/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mladi SDP-a o stipendijama

2 min read

forum mladih sdp

Vukovarski Forum mladih SDP-a oglasio se saopštenjem za javnost u kojem ističu da je bivša gradska vlast stipendirala 417 studenata.

“Grad Vukovar u svrhu stipendiranja ove godine iz gradskog budžeta izdvojio 2.300.000 kuna.  Od 263 ovogodišnjih stipendista, 34 stipendije dodeljuju gradovi prijatelji, što nas vodi na zaključak da Grad Vukovar stipendira svega 229 studenta. Podsetimo da je 2013. godine u mandatu prošle vlasti Grad stipendirao 417 studenata, za što je iz budžeta izdvojeno 2.000.000 kuna, što je za 300 hiljada manje nego ove godine, a bio je uključen veći broj polaznika fakulteta ili visokih škola.”

U saopštenju navode da su od gradonačelnika često mogli čuti kako se stipendiraju svi studenti, ali kako navode, to nije istina jer su kriterijumi za dobijanje stipendije bitno izmenjeni i na taj je način prekinut trend stipendiranja svih konkurenata.

“Gradonačelnik je još 2014. godine objasnio da za stipendije više neće moći konkurisati osobe koje studiraju izvan granica Republike Hrvatske, čime smo kao grad zatvorili vrata razvoju, uspešnim prilikama i iskustvima koje mlade osobe mogu steći izvan Republike Hrvatske te tako nakon završetka studija prenositi svoja znanja u gradu na Dunavu. Takođe stipendije više ne mogu primati redovni studenti stariji od 26 godina čime se zasigurno ne potiče celoživotno obrazovanje i prekvalifikovanje. Gradonačelnik je objasnio kako su stipendije smanjene na iznos od 500kn upravo da bi se osigurao veći broj stipendija. Međutim, već se drugu godinu zaredom broj stipendija reducira”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Vukovar Dejan Gemeri.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.